Nya moderater, gamla soppkök

Publicerad 2012-03-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

människor i kö Bilden på köande människor vid soppköket utanför St:a Clara kyrka i Stockholm sprids som en löpeld på nätet.

17 MARS 2012. Större klyftor

Bilden på kön vid soppköket utanför S:ta Clara kyrka i Stockholm gör ont i magen. Den togs av Henrik Westman. I onsdags laddade han upp den på Facebook och nu sprids den som en löpeld på nätet. En ögonblicksbild av ett annat Sverige. Ett land de flesta av oss inte trodde vi lever i. Men det gör vi.

I går samlades Moderaterna till Sverigemöte i Örebro för att prata om trevligare saker. Under två dagar ska förtroendevalda från hela landet prata politik, knyta kontakter och festa.

Hoppas buffén i går kväll smakade gott.

Barnfattigdomen ökar igen

S:ta Clara gör en jätteviktig insats, men det vi ser är konsekvenserna av ett samhälle som inte längre tar hand om de sina. Ett mycket gammalt Sverige kommer tillbaka, i hjulspåren av att de sociala skyddsnäten rustas ned. Moderaterna visste att detta skulle bli resultatet. Men de bryr sig inte.

I veckan kom Rädda barnens rapport om fattigdom bland barn. Fattigdomen minskade mellan 1997 och 2007. Från 2008 ökar den igen. 13 procent av alla barn i Sverige är fattiga. Även detta är ­resultatet av medveten politik. När Moderaterna sänkte ersättingen till sjuka och arbetslösa hamnade deras barn i kläm. Men det hindrade dem inte.

Fredrik Reinfeldt svarade med att angripa Rädda barnen. På samma sätt har bilden av soppkön utanför S:ta Clara ­angripits på nätet av diverse högerfolk.

Dags att erkänna

Problemet för Moderaterna är att verkligheten inte består av retorik. Och det är verkligheten de slåss mot. Människorna i soppkön står där. Barnen har inte längre råd med glasögon.

Att lösa det är inte en fråga om politisk kommunikation utan om politisk handling. Det är därför avståndet mellan Sverigemötet i Örebro och S:ta Clara är så stort.

Varken köerna framför kyrkans soppkök eller barnfattigdomen är olösliga problem. Men vill man göra något måste man erkänna att det är de senaste årens nedmontering av välfärden som lett hit.

Sänkta skatter

Moderaterna säger att lösningen är fler jobb. Jobb skapas genom sänkt skatt och vidgade klyftor. Rika jobbar nämligen bättre om de får mer pengar och högre bonus medan vanliga människor jobbar bättre om man sänker ersättningen. Så har logiken sett ut.

Efter snart sex år och fyra jobbskatteavdrag kan vi nog konstatera att detta fullskaleexperiment har misslyckats. Enligt SCB är arbetslösheten 7,8 procent. Längre köer framför kyrkans soppkök gav inte fler jobb.

Dessutom finns en moralisk skillnad mellan att driva politik som ger fler fattiga barn och längre köer vid soppkök och att inte göra det.

I dag avslutar Moderaterna sitt Sverigemöte med en lunchbaguette. I morgon öppnar soppköken igen. I Sverige.