Mejla

Anders Lindberg

Prins Daniel bör få öppna fler ishallar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I dag börjar sportlovet för stora delar av Mellansverige och Stockholm.

Hundratusentals barn som i år knappt sett en riktig pulkabacke kommer att fara norrut för skidäventyr. Färden går till Sälen, Åre, Trysil eller för de med guldkant på tillvaron till Val d’Isere och Bad Gastein i Aplerna.

Andra kommer aldrig längre än sitt TV-spel.

Om ens det.

Sportlovet är en djupt rotad tradition, vi delar till och med upp det så att alla ska få plats i backen. Redan 12 februari smygstartar bland andra Göteborg och Jönköping och sist kommer barnen i Jokkmokk, de vår vänta ända till 12 mars.

LO har i många år gett ut en rapport lagom till sommaren om svenskens semestervanor. Ungefär en tredjedel av alla arbetare brukar varken ha åkt på semesterresa eller haft tillgång till fritidshus. Bland högre tjänstemän är det var tionde och de har nog valt det själva.

Skidresan blir många gånger bara en dröm.

Det kan bli smärtsamt när kompisarna kommer hem och berättar var de varit, hur de kramade snögubben Valle som dansade och sjöng, hur de vurpade i backen och vart de ska åka nästa år.

Klassamhällets skidåkning är del av ett större mönster. I somras kom en studie från Centrum för idrottsforskning om skillnaderna i aktivitet bland barnen på 42 högstadieskolor i Malmö.

- Bilden är entydig. Ju högre socioekonomisk grupp desto mer deltar man i idrottsförening, säger Ulf Blomdahl som är forskningsledare.

Och skillnaderna är stora. I Limhamn-Bunkeflo idrottar 60 procent av flickorna i någon förening. I Rosengård är det 12 procent.

Kunskapen är inte ny och särskilt idrottsrörelsen har i många år försökt bryta mönstret. Ingen vill att barnidrott ska vara en klassfråga - ändå blir det så.

Just vintersport är dessutom dyrt, det krävs anläggningar och backar nära där människor bor. Själv behöver du liftkort och utrustning.

Tröskeln till vinterlandet är hög.

Men så borde det inte vara.

En som protesterat i flera år är Prins Daniel. För en dryg månad sedan gjorde han rubriker när han invigde en ny hockeyhall i Ockelbo, Ugglebo Arena. På isen spelade han tillsammans med legender som Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin mot det lokala division 3-laget Ockelbo HC. På läktaren satt kronprinsessan Viktoria med Estelle och Oscar.

- Allting som skapar gemenskap och gemensamma samtalsämnen betyder mycket för samhället, sa han till Aftonbladet.

Begrepp som ”samhällsnytta” är väl i dag lika förlegade som ”industripolitik” men nog har prinsen rätt.

Det vore bra för samhället med fler ishallar, bland annat. Lösningen finns i gränslandet mellan kommuner, föreningslivet och dessa eldsjälar som aldrig slutar tjata.

Även om prins Daniel självklart en ovanligt inflytelserik eldsjäl.
Förhoppningsvis kan han sätta griller i huvudet på ett och annat kommunalråd. Prinsen öppnar säkert gärna fler ishallar, skidbackar eller andra träningsanläggningar – som då naturligtvis måste byggas först.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prins Daniel

Sportlovet

Vintersport

Ockelbo