Mejla

Ingvar Persson

Det verkliga jobbet återstår, Annie Lööf

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gjorde rätt Christina Lugnet har fått städa ur sitt tjänsterum, och Annie Lööf har gjort det enda politiskt möjliga efter Dagens Nyheters ­avslöjande. Ingen minister kan i längden vara förknippad med chokladprovning för skattepengar. Men det som återstår nu är betydligt svårare.
Gjorde rätt Christina Lugnet har fått städa ur sitt tjänsterum, och Annie Lööf har gjort det enda politiskt möjliga efter Dagens Nyheters ­avslöjande. Ingen minister kan i längden vara förknippad med chokladprovning för skattepengar. Men det som återstår nu är betydligt svårare.

LEDARE

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet får städa ur sitt tjänsterum. Det kommer regeringen att besluta på torsdag.

I praktiken får Lugnet förstås sparken, men enligt de regler som gäller statens högsta tjänstemän får hon nya arbetsuppgifter under de tre år som återstår av förordnandet. Näringsdepartementet lovar att hennes kunskaper ska tas tillvara.

Vi förmodar att hon inte kommer att få ansvar för departementets personalöverläggningar.

”Måste ha förtroende”

Näringsminister Annie Lööf tycker att Tillväxtverket är viktigt. Myndighetens chef måste ha ”näringslivets, medborgarnas och regeringens fulla förtroende”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Att det inte kan gälla Christina Lugnet måste ha stått klart redan förra veckan när avslöjandena om vidlyftiga personalöverläggningar, kostsam internrepresentation och fiffel med momsredo­visningen läckte ut. Varken allmänheten eller ­näringslivet visade någon lust att betala för lyxfester på Grand Hôtel.

Regeringen tvekade dock. Annie Lööf uttryckte sin bestörtning över brotten mot interna regler, och hon kallade dessutom till sig alla sina generaldirektörer för att hålla räfst och rättarting.

Men Lugnet fick ändå behålla jobbet, tills i dag.

Det är klart att den tvekan väcker ­frågor? Har beslutet att byta ut chefen på Tillväxtverket mognat fram hos näringsministern, eller är det så att departementets granskning visat att nya skandaler väntar?

Oavsett vilket har Annie Lööf naturligtvis gjort det enda politiskt möjliga. Ingen minister kan i längden vara förknippad med chokladprovning och lyxmiddagar för skattepengar.

Att göra sig av med en generaldirektör som rekryterats av en företrädare, och som dessutom har namn om sig att vara ”duktig på representation”, borde inte ha varit ett svårt beslut att fatta.

Det som återstår för Annie Lööf är ­betydligt svårare.

Måste konkurrera på riktigt

Det viktigaste är förstås att formulera en verklig näringspolitik. Det har ­handlat mycket om sänkta skatter för krogar och hushållsstädning de senaste sex åren, men mycket mindre om att skapa ett ­näringsliv som faktiskt kan konkurrera på riktigt.

Men ännu högre på Annie Lööfs att ­göra-lista står antagligen arbetet med att få ordning myndigheternas interna representationskultur. Det framstod kanske inte som någon av ministerns prioriterade uppgifter innan Dagens Nyheters avslöjande. Men nu måste det göras ­omedelbart.

Annie Lööf har nämligen alldeles rätt. Vi måste kunna känna förtroende för dem som leder våra myndigheter om ­politiken ska fungera.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson