Wen Jiabao har en iskall agenda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

25 april 2012. Arktis

Det är stor uppställning för Kina dessa dagar. För första gången på 28 år besöker en kinesisk premiär­minister Sverige.

Wen Jiabao beskrivs som en mycket vänlig man. En reformivrare. Men han kommer från ett land som fortfarande avrättar tusentals människor varje år. 

Hans besök i Sverige är inte bara någon artighetsvisit. Wen Jiabao har givetvis en agenda, ett mål för sin resa och den handlar om inflytande över Arktis.

Vill komma åt oljefyndigheterna

Under de arktiska isarna finns nämligen både vatten och land. De senaste decennierna har hälften av vinterisarna runt Nordpolen försvunnit. Glaciärerna smälter och vattennivån stiger. Inom några år kommer Arktis att vara isfritt under sommaren. 

Så länge packisen låg tjock var Nordpolen en plats för isbjörnar. Länderna i området bildade Arktiska rådet, en ganska sömnig liten sammanslutning.

Men så accelererade klimatförändringarna, jorden värmdes upp och nu har Arktis blivit tillgängligt. Det är därför storfräsare som Wen Jiabao kommer hit. Sverige är nämligen ordförandeland i Arktiska rådet och nu vill alla vara med.

Kina vill säkra den nordliga vattenvägen genom Nordostpassagen för snabbare transporter till USA och Europa.

Kina vill dessutom vara med och dela på den olja som finns under de smältande isarna. När världens oljelager sinar och priset skjuter i höjden har fyndigheterna i Arktis blivit högintressanta.

Målet för Wen Jiabaos resa till Sverige är en permanent observatörsstatus i Arktiska rådet. ­Kina vill bevaka sina intressen. Med sin snabba tillväxt behöver landet all olja det kan komma över. Kina har redan etablerat sig som en av de stora oljeproducenterna i Afrika och nu hoppas man alltså på Arktis.

Miljön lär komma i andra hand

Arktiska rådet kan bli ännu ett säkerhetspolitiskt spänningsfält där EU, USA, Ryssland och Kina får mäta sig med varandra. Den känsliga arktiska miljön lär komma i andra hand.

Det ironiska är ju att det är oljan som orsakat den uppvärmning som nu gör att man kan utvinna ännu mer olja. Oljeriggarna följer redan issmältningen norrut.

I Sverige har alliansen med stöd av Sverigedemokraterna röstat ner två motioner om stopp för oljeborrning i Arktis. Ett av de bolag som har intressen i regionen är för övrigt Lundin Petroleum – men det är en helt annan historia.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.