Bildt har tystat Sveriges röst

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Den 14 januari, en dryg månad sedan genomfördes demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö mot Carl Bildt.

Demonstranterna hade skyltar på engelska med texten "Bildt must go" och i Stockholm gick tåget till Lundin Petroleums högkvarter.

Den utrikespolitiska debatten i riksdagen idag var betydligt mer stillsam. Det fanns stridfrågor. Mest akut är erkännandet av Palestina som stat. Sveriges hållning är otydlig. Inte minst eftersom vice statsminister Jan Björklund är helt oresonlig i frågan och i varje läge försvarar den israeliska högerregeringen.

Carl Bildts besked var ändå delvis positivt, om frågan tas upp i FN:s generalföramling kommer Sverige rösta för.

Vad denna utfästelse betyder konkret är osäkert eftersom det som i så fall skulle komma upp inte är klart.

I FN:s säkerhetsråd har USA deklarerat att de kommer lägga in sitt veto mot palestinskt medlemsskap i FN så läget i sak är låst.

Sverige skulle därför behövas i debatten. Men Bildt tänker även i framtiden uppenbarligen vara tyst. Han hänvisade till EU. Där läget också är låst.

Bildt gav även besked om att Sverige kommer delta i den vängrupp för Syrien som nu bildas. Det är mycket glädjande.

Det behövs ett internationellt forum som kan börja agera samordnat för att få bort den syriska regimen och öppna för demokratiska val i Syrien om ett nytt styre. Det är i linje med Arabförbundets förslag till lösning av krisen som även EU ställt sig bakom.

Vad som kom bort lite i debatten var de två Etiopiensvenskarnas öde. Visserligen sa Bildt i utrikesdeklararationen att Martin Schibbye och Johan Persson "bör" försättas på fri fot. Men att detta slås upp som en nyhet är tyvärr mest ett underbetyg åt regeringens tysta diplomati.

I Bildts version av svensk utrikespolitik är vi inte längre "landet annorlunda", vi tillhör EU:s kärna och säger inte så mycket om vi inte blir tilltalade.

Ett snällt och fogligt land, bland andra.

Om man är nöjd så räcker dagens utrikesdeklaration utmärkt.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.