Mejla

Eva Franchell

Akut efterlysning av bostadspolitik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den svenska bostadsbubblan kräver en ordentlig bostadspolitik.
Den svenska bostadsbubblan kräver en ordentlig bostadspolitik.

LEDARE

Värst blir det för dem som inte har någon bostad.

Finansinspektionens amorteringskrav på nya lån är givetvis bra. Man ska betala av på sina bostadslån.

Svenska låntagare lever högt över sina tillgångar, hushållens skuldbörda har vuxit ohejdat när folk lånat miljoner till bostäder utan att någonsin betala till­baka.

Skulderna fördubblade

Svenskarnas skulder i relation till inkomsterna har fördubblats sedan mitten av 90-talet och det är inte så konstigt. För många har en dyr bostad varit enda möjligheten att få tak över huvudet.

Den svenska bobubblerisken handlar inte om att folk spekulerat i bostäder för att tjäna pengar. Den handlar om att unga människor tvingats utnyttja de möjlig­heter som står till buds för att kunna flytta till jobb och utbildning i städerna. Stockholms befolkning ökar med 35 000 personer årligen, men samtidigt har det bara byggts ungefär 7 000 lägenheter och småhus.

Upptrissade priser

Konkurrensen om bostäderna har drivit upp priserna. Nyligen såldes en etta på tolv kvadrat­meter i centrala Stockholm för 2,8 miljoner kronor. En trea i Kista säljs för 3,7 miljoner, en tvåa i Linköping för 2,4 miljoner.

Hyreslägenheter finns knappt att uppbringa. De har omvandlats till bostadsrätter som unga människor inte har råd att köpa. Kravet på amorteringar kan vara begripligt, men det innebär att det blir ännu svårare att skaffa sig en bostad.

Alliansen förmådde aldrig att skapa en bostadspolitik. Kommunerna skrattade mest åt förslag om baracker och ut­hyrningsrum. Under åtta år har bostadsbristen fått öka utan att någon tagit ansvar.

Nu är det bråttom för nye bostads­ministern Mehmet Kaplan. Sverige måste ha en bostadspolitik och det behovet är akut.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell