Ledare

I lilla Ale kan SD få komma in i värmen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vilket pris är borgerligheten beredda att betala för makt?

Fredrik Reinfeldt var tydlig med att SD skulle hållas borta från inflytande över svensk politik. Lokala moderatledare är inte lika tydliga.
Fredrik Reinfeldt var tydlig med att SD skulle hållas borta från inflytande över svensk politik. Lokala moderatledare är inte lika tydliga.

I den lilla västsvenska kommunen Ale vann de rödgröna partierna kommunvalet och blev största block. Allianspartierna som styrt kommunen tappade fem mandat och allt såg klart ut för avgång.

Men inte.

Mikael Berglund, moderaten som styrt kommunen i fyra år, tycks vara beredd att sitta kvar.

Makten framför allt

Det lokala partiet Aledemokraterna - som en gång bildades av avhoppade moderater i kommunen - har en valteknisk samverkan med högerextremisterna i Sverigedemokraterna inför valen till alla nämnder och styrelser i kommunen.

Tillsammans tänker de nu stötta alliansen.

Lokala medier har kommit över ett mejl som Aledemokraternas Jan A Pressfeldt skickat till miljöpartisten Carlos Trischler i syfte att få med MP i en stor högerallians. I mejlet säger Pressfeldt att han redan gjort upp med SD med "alliansens goda minne".

Pressfeldt är inte vem som helst. Han har i fyra år regerat ihop med alliansen och är i dag samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Det politiska läget i Ale är nu i någon sorts limbo. Vem som väljs till kommunstyrelsens ordförande vid månadsskiftet vet ingen. Vad det blir för budget som kommer gå igenom i november vet ingen.

Avgörandet ligger i SD:s händer och från borgerligt håll mumlas det bara.

Det här är en synnerligen tydlig men ändå inte unik illustration över vad som pågår i ute i landet. Från så olika platser som Ljungby, Gävle och Sigtuna har det kommit liknande rapporter: borgerliga partier som på ett eller annat sätt är beredda att göra sig beroende av SD i ett enda syfte - makt.

Har Lööf kraft att markera?

Inför valet lovade Moderatledaren Fredrik Reinfeldt att alliansen aldrig skulle göra sig beroende av SD, aldrig släppa in dem i stugvärmen.

Det var ett löfte som bara verkade gälla honom själv. Han tänkte aldrig samarbeta med SD. Han tänkte aldrig bidra till att ge SD inflytande.

Vad övriga moderatbossar sysslar med ute i kommunerna, det tycks mannen som lämnade sitt parti vind för våg på valnatten inte ha några synpunkter på.

Och vad säger liberala partier som Centerpartiet och Folkpartiet? Varken Annie Lööf eller Jan Björklund har aviserat att de ska avgå, de borde ha kraft nog att markera mot vad som pågår.

Det vore ett dramatiskt skifte i svensk politisk kultur om demokratiska partier börjar bjuda in högerextremister, ger dem inflytande och makt, tillåter dem få sista ordet vid beslut i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen.

Är makten verkligen värd vilket pris som helst?

Vi vet, vis av erfarenheter från våra grannländer, hur det slutar.

Därför måste farsen i Ale få ett slut nu.

Daniel Swedin

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!