ÅSIKT

Stoltenberg visar vägen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Norsk modell Tillsammans med kronprins Haakon och kung Harald kunde Jens Stoltenberg i går stolt presentera sin nya rödgröna regering. Den norska modellen är ett fördedöme för Sverige.
LEDARE

I Oslo kunde Jens Stoltenberg i går presentera Norges nya regering. Nitton nya ministrar — tio socialdemokrater, fem från socialistisk vensterparti och fyra senterpartister. Den politiska plattformen kunde partierna enas om redan i slutet på förra veckan.

Förhandlingar i Berlin

I Berlin gick samtidigt förhandlingarna mellan kristdemokrater och socialdemokrater in i sitt slutskede. Den blivande kanslern Angela Merkel har sin ministerlista klar. Social­demokraterna får åtta ministerposter, kristdemokraterna och det bayerska CSU får förutom Merkel själv sex platser. Nu återstår detaljerna i regeringens program.

I både fallen är det majoritetsregeringar, och i båda fallen spelar socialdemokraterna en nyckelroll. I både Tyskland och Norge är det dessutom möjligt att tala om en rödgrön majoritet bland väljarna. Där upphör emellertid likheterna.

Jens Stoltenberg kunde redan under valrörelsen presentera ett tydligt vänsteralternativ till den sittande regeringen. En majoritet för de tre samverkande partierna skulle också innebära en majoritetsregering i landet.

För Gerhard Schröder har det varit omöjligt att bygga en regering på det nya, delvis postkommunistiska, väns­terpartiet. Det har öppnat vägen för Merkel, trots att en majoritet av tyskarna faktiskt röstade för röda eller gröna partier.

Trots skillnaderna mellan olika länders politiska system och traditioner kan de tyska och nors­ka erfarenheterna vara viktiga inför nästa års svenska riksdagsval.

Har spelat ut sin roll

En socialdemokratisk minoritetsregering kan knappast fortsätta att styra med stöd av fasta samarbetspartier. Inte minst erfarenheterna från den senaste budgetöverenskommelsen avslöjar hur arbetsformerna spelat ut sin roll.

Den tyska lösningen, en regering över blockgränserna, är knappast möjlig i dagens svenska politik. Både den borgerliga alliansen och mittenpartiernas svaga ställning gör en mittenregering omöjlig, också om det vore någon som önskade det.

Återstår alltså den norska modellen.

En fråga för Göran Persson

Om en koalitionsregering ska bli möjlig också i Sverige är delvis en fråga för Göran Persson och den social­demokratiska partiledningen. Det är socialdemokraterna som tydligast försökt undvika allt tal om ett eventuellt, kommande regeringssamarbete.

Ett lika stort ansvar vilar dock på ledningarna för miljöpartiet och väns­terpartiet.

Att Stoltenberg i går kunde presentera sin nya regering är till stor del resultatet av att ledningarna för socialistisk vensterparti och senterpartiet helhjärtat arbetat för att göra sina partier till möjliga regeringspartier.

Det är tveksamt om Ohly, Wetterstrand och Eriksson kommer att göra detsamma.

IP