Ledare

Grönare tag klarar biffen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

tiden är knapp Om idéerna i Stefan Edmans rapport ska gå att förverkliga måste konsumentminister Ann-Christin Nykvist agera snabbt.

Foto: JOEY ABRAITYTE

LEDARE

Att köpa miljömärkt kaffe i butiken. Att cykla till jobbet i stället för att ta bilen. Att byta ut den direktverkande elvärmen.

Tre exempel på hållbar konsumtion. Åtminstone enligt statlige utredaren Stefan Edman, som presenterade sitt slutbetänkande i går.

Förra våren beställde regeringen en handlingsplan för att ändra vårt sätt att konsumera. ”Formerna för utredningens arbete ska inspirera till debatt och nytänkande”, tillade ansvariga ministern Ann-Christin Nykvist.

Stefan Edman har tagit det på orden. Utredningen har haft en hemsida, producerad av folkhögskolestudenter. Inriktningen har stötts och blötts på ett stort antal idéseminarier, föredrag och debatter. Resultatet är ett sextiotal förslag, sorterade efter tre huvudområden: bilen, biffen, bostaden.

Ett axplock

Stefan Edman vill komma åt trafikens miljöproblem genom att ändra beskattningen av bilar, gynna kollektivtrafik och cyklande.

Svenska biffar ska rädda det öppna landskapet – utredaren vill se mer subventioner till jordbruket, särskilt till nötkreatur på stora ”rancher”.

Energiförbrukningen i bostäder ska minska, biobränslen få en större marknad.

Det är bara ett axplock av mängderna av förslag.

Rapportens bredd imponerar. Myllret av idéer är utredningens starka sida. Här syns de goda exemplen som är grunden för att förändra konsumtionsmönstren. Stefan Edman lyfter fram konceptet S.M.A.R.T. för bättre mat, BoEnDe-modellen för energideklarationer, kemikaliearbetet i Göteborgs stad.

Stimulans före lagkrav

Han betonar stimulanser till dem som går före i stället för lagkrav mot dem som släpar efter. Ett exempel är kravet att offentlig sektor ska köpa produkter som tillhör de 25 bästa procenten på marknaden.

Däremot håller få av de egna förslagen för att omedelbart genomföras i lagstiftning. Konsekvensanalyserna är ofta svaga, kostnadsberäkningarna frånvarande. EU-strategin kunde ha varit tydligare.

Högt tempo ett måste

Det får inte betyda att de goda idéerna döms till att multna i någon papperskorg på finansdepartementet. Ann-Christin Nykvist bör inte vänta på remissbehandlingen utan snabbt låta sina jurister gå igenom idéerna och arbeta fram genomförbara förslag.

Att skifta fokus från produktion till konsumtion är avgörande för omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle. Var och en kan bidra genom sina val i butiken, på byggmarknaden, i trafiken. Det gör miljöarbetet hoppfullt och konkret. Stefan Edmans utredning inspirerar genom att visa möjligheterna.

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!