Zina Al-Dewany

Vi behöver inte snälla miljonärer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det sägs att vi känner mest empati med de vi liknar. Vi beter oss på samma sätt eller har ett gemensamt mål. Ändå blir vi chockade när vi ser människor värna egna intressen och strunta i andras.

Det senaste exemplet är en intervju med ägarna till företaget Silver Life som bland annat erbjuder lyxiga äldreboenden - sjöutsikt, japanska toalettstolar och ett inbyggt larm i sängen. Med en månadskostnad på 20 000 kronor. När Expressen frågar varför de bygger så dyra äldreboenden är svaret enkelt:

– Jag brukar säga att naturen inte är jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar. Så hela det begreppet är ett teoretiskt begrepp – det är mot Darwin och Darwins teorier. Det är inte bara en social fråga. Det ligger nedärvt i vår biologi.

Så säger Leif Östling som nyligen fick avgå som vd för Svenskt Näringsliv efter avslöjandet om hans skatteflykt. Östlings försvarade sig med att fråga ”vad fan” han fick för sina skattepengar. Men andras pengar har han inga problem att använda och bli rik på.

– Människor som bor i Djursholm, Nacka eller i Stockholms innerstad tycker ju naturligtvis på ålderns höst att det är trevligt att umgås med gelikar.

Gelikar? Ja han menar att rika helst umgås med rika. Och slipper dela boende med den före detta sjuksköterskan, brandmannen och läraren. De sållas ”naturligt” bort på det dyra äldreboendet – pensionen räcker helt enkelt inte till.

Uttalandet provocerade – han tror sig vara genetiskt överlägsen de med sämre inkomster. Själv blev jag lättad. Äntligen säger någon vad många mångmiljonärer tänker – de förtjänar rikedom för att de helt enkelt är bättre än oss andra.

Samtidigt kommer Östling nu göra en förmögenhet på skattebetalarnas bekostnad. På samma sätt som hans kompis och företagets medgrundare Peje Emilsson har blivit rik. Emilsson grundade Kreab som påverkade Sverigedemokraterna att svänga i frågan om vinster i välfärden. Tack vare SD:s vändning har vinstjakten fått fortsätta, både inom skola och äldreomsorg. Emilsson äger även friskolekoncernen Kunskapsskolan.

Ibland vågar högern uttrycka sitt innersta, och fram träder en människosyn som blandar in Darwins teorier för att rättfärdiga att de skor sig på andra. Svaret kan inte vara att vädja till deras moral, hoppas att de ska betala skatt för att vara snälla eller bidra till välgörenhet.

Vi behöver inga snälla eller empatiska miljonärer. Vi behöver återinföra de skatter som högern en gång avskaffade och bygga upp ett system där det inte går att göra vinst på pengar som skulle ha gått till välfärd och de mest behövande. Empati är däremot något som övas upp.

Kanske kan ett mer jämlikt samhälle träna upp Östlings och hans gelikars empatiska förmåga.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.