SD-toppen har tagit för sig av livets goda

avIngvar Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Riksdagen

Sedan 2014 har SD-politikern Stefan Jakobsson åkt taxi för nästan 330 000 kronor, och det är du och jag som fått betala.

Aftonbladets granskning visar hur Jakobsson tagit taxi till ishockeymatcher, privata fester och nattklubbar. Han har ringt efter en bil till hemmet utanför Strängnäs för att komma till jobbet i riksdagen, trots att tåget går samma väg och Jakobsson kvitterat ut ett årskort på SJ.

Nu vill Jakobsson betala tillbaka en del. Det har blivit ”tokigt”, som han uttrycker det.

Bara två förklaringar

Det finns egentligen bara två förklaringar till att en politiker kan bete sig som Stefan Jakobsson. Antingen är han faktiskt så komplett inkompetent som han påstår. Jakobsson hävdar att han verkligen trodde att det var i sin ordning att beställa privata resor genom riksdagen, att det var så man gjorde.

Dessutom har mötet med Stockholm tydligen skrämt upp SD-politikern rejält. Att Jakobsson låtit riksdagen boka hans privata taxiresor förklarar han med oron för oseriösa taxibolag. Och tåget har han ratat eftersom Stockholms central ger en ”otäck” bild av huvudstaden.

Bättre då att susa fram i en taxi över broarna vid Mälaren.

Bara för tydligheten, enligt riksdagen är Jakobsson inte en av de ledamöter som behöver åka taxi av säkerhetsskäl.

Underbar ironi

Hela historien är verkligen underbar ironi. Sverigedemokraterna må vara det parti som är snabbast att exploatera människors rädsla, men det är svårt att tro att propagandan skulle ha skrämt upp Stefan Jakobsson så att han inte vågar gå genom Centralen. I synnerhet som han inte tycks vara det minsta rädd för att partaja natten igenom på olika adresser i Stockholm.

Det är också svårt att tro att Stefan Jakobsson skulle vara så dum att han tror att riksdagen är en beställningstjänst för privata taxiresor, så slarvig att han inte märker att någon annan betalat räkningar på tiotusentals kronor eller så otrygg att han måste köras från dörr till dörr som ett lågstadiebarn.

Då är det enklare att helt enkelt tänka att Stefan Jakobsson bara är en fifflare. När lite av livets goda i form av en bekväm taxibil fanns tillgängligt var han inte den som tackade nej.

Att räkningen hamnar hos vanliga människor av vilka många nästan aldrig kan åka taxi spelade tydligen ingen roll.

Det är också ett besked till Sverigedemokraternas och Stefan Jakobssons väljare.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM