ÅSIKT

Nu har högern fått storhetsvansinne

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Anna Tärnhuvud
LEDARE

Det finns mycket att säga om regeringens förslag att låta fler ensamkommande stanna. Moderaterna och Sverigedemokraterna är rasande och högerns ledarsidor tävlar i att slakta den nya politiken.

En "bisarr överenskommelse" skriver Jenny Sonesson på Göteborgspostens ledarsida.

Ett "olämpligt prejudikat" tycker Dagens industri.

En "snabbt hoprafsad servettskiss" tror Expressen.

Högern trodde att de vunnit

Reaktionerna andas förvåning, som om högern på allvar trott att den fått socialdemokrater och gröna att acceptera sin alarmistiska bild av tillståndet i Sverige och att flyktingpolitiken bara kan fortsätta i restriktiv riktning.

Det tyder på ett visst mått av storhetsvansinne.

Även i mediekommentarerna fanns motsvarande förvirring. Och det är på ett sätt begripligt, media är trendkänsligt och att vara flyktingliberal har länge varit ute. Röster som talat för en mer human migrationspolitik har länge behandlats som kuriosa lite vid sidan av den verkliga debatten.

Socialdemokraterna i korstryck

Men denna gång fick de ropande rösterna i öknen som de ville. Sverige blev lite varmare och lite öppnare.

Måndagens uppgörelse om ensamkommande visar att opinionsbildning lönar sig. Socialdemokraterna hamnade i ett korstryck mellan en stark intern opinion och tydliga krav från Miljöpartiet.

Dessutom ser politiken ut att kunna gå igenom riksdagen. Trots Moderaternas uppskruvade tonläge har de förmodligen bara Jimmie Åkesson att luta sig mot när det kommer till kritan.

Detta är goda nyheter för Stefan Löfven. Medan de rödgröna har en gemensam politik är Alliansen djupt splittrad och ju mer Moderaterna höjer tonläget nu desto mer ökar de avståndet till särskilt Centerpartiet.
Regeringens förslag omfattar förmodligen mellan 7000 till 9000 ensamkommande.

Det är en väldigt liten grupp i jämförelse med de 163 000 som kom 2015. Dessutom är de redan integrerade och går i skolan, många talar utmärkt svenska.

Rödgröna inte rädda

Men för Moderaterna och Sverigedemokraterna handlar det mer om symbolik än de praktiska effekterna av förslaget. De har sedan 2015 haft grepp om diskussionen. Varje flyktingliberalt förslag har avfärdats av rädsla för att det skulle kunna gynna SD.

Att de rödgröna lade sin pressträff dagen efter SD:s landsdagar tyder på att de inte är särskilt rädda för det längre.

- Regeringen begår ett allvarligt misstag, säger Ulf Kristersson myndigt till Expressen.

Vi får väl se vem som skrattar sist.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM