Mer ånga till lokomotiven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När var Socialdemokraterna emot fler jobb och mer utbildning, eller för fattigdom?

tamt utspel  Sahlin och de övriga lokomotiven har inte ånga nog för att på ett trovärdigt sätt backa upp löftet om en sysselsättning på 80 procent. Till skuggbudgeten i maj behövs mer kraft bakom orden.
tamt utspel  Sahlin och de övriga lokomotiven har inte ånga nog för att på ett trovärdigt sätt backa upp löftet om en sysselsättning på 80 procent. Till skuggbudgeten i maj behövs mer kraft bakom orden.

För första gången på mycket länge är det fler som har större förtroende för oppositionen­ än för den borgerliga regeringen när det gäller förmågan att skapa nya jobb.

Det är en smakstart för de sju ”lokomotiv” som tillsammans med Mona Sahlin ska dra det socialdemokratiska valtåget fram till ett hägrande regeringsskifte den 19 september. Sahlin presenterade sitt lag i går och det var välkända profiler, samtliga med ministererfarenhet: Thomas Östros, Carin Jämtin, Leif Pagrotsky, Thomas Bodström, Ylva Johansson, Sven-Erik Österberg och Ibrahim Baylan.

”Det är bättre att laget är större än jaget”,­ sa Sahlin.

Barnfattigdom ska minska

Då gäller det nog att skruva ner det bodströmska jaget, som fixerat sig vid tanken att ge alla Sveriges skolelever en egen polis: ”Varje kille och tjej, från sexårsverksamheten till trean i gymnasiet, ska veta vem som är deras polis.” Varför då? Batong-Thomas!

Naturligtvis är det ett helt spektrum av frågor som är viktiga inför ett val. Utbildningen, socialpolitiken, skolan, vården. Och inte minst att angripa den fattigdom som drabbar fler och fler barn. Hur barnfattigdomen ska begränsas var också det enda som gavs konkret innebörd i Sahlins artikel på DN Debatt i måndags, med förslag om bland annat höjda flerbarnstillägg och höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar.

Grov felbedömning

Men jobben var den fråga som framför andra avgjorde valet 2006 till alliansens fördel. En passiv Göran Persson gjorde den gången en grov felbedömning av

sysselsättningspolitikens sprängkraft och lämnade i stort sett fältet fritt för nya moderater som skickligt gjorde bruk av klassisk socialdemokratisk retorik. Det var ord som gick hem hos väljarna.

Skuggbudget i maj

Nu tycks vinden ha vänt, visade SVT:s och Sifos opinionsmätning i måndags kväll. Väljarna har kunnat konstatera att alliansen inte levt upp till sina löften.

Rut-avdrag, skattesänkningar och försämringar i a-kassa och sjukförsäkring – ramverket för regeringens jobbpolitik – har inte minskat arbetslöshet och utanförskap.

Dessvärre hade Sahlin och de övriga lokomotiven inte ånga nog för att på ett trovärdigt sätt backa upp löftet om en sysselsättning på 80 procent. Det kommer i skuggbudgeten i maj, heter det. Till dess vore det också bra om Sahlin kunde klargöra vad hon menar med att hon ”omprövat” partiets politik. När var Socialdemokraterna emot fler jobb och mer utbildning, eller för fattigdom?

Vi ser fram emot den 3 maj.

KA

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.