Ledare

Som en annan Göran Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nästa lika som bär Nej, det är inte Göran Persson utan statsminister Fredrik Reinfeldt. Men båda är enligt ett grönt språkrör lite dryga, lite självgoda och ”snart kommer jobben”.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

LEDARE

23 januari 2010. Partiledardebatten

I ett underhållande replikskifte under onsdagens partiledardebatt fick det gröna språkröret Peter Eriksson den moderate statsministern att framstå som Göran Persson: lite dryg, lite självgod och ”snart kommer jobben”.

Slående.

Den politiska veckan har dominerats av utspel och debatt. Fredrik Reinfeldt har på överlägset manér kallat de rödgröna för ett fuskexperiment; fusket skulle vara de presenterade överenskommelserna om försvars- och säkerhetspolitiken i måndags och sjukvårdsförsäkringen i tisdags, experimentet en rödgrön regering efter valet i höst.

Inte enda likheten

Likheten med Göran Persson är inte den enda likhet Reinfeldt har med socialdemokratiska statsministrar. Inte så lite kan han med sin politik och sin situation på ett slags bakvänt sätt också påminna om Tage Erlander och ”de stigande förväntningarnas missnöje”.

De stora förväntningar som funnits på alliansens reformvilja kom till uttryck vid valet 2006, då väljare strömmade över blockgränsen, lockade av en skicklig lansering av en påstådd ny arbetslinje och löften om nya jobb. Men det var då. Sedan dess är det bara missnöjet som har stigit. Förväntningarna har definitivt dalat.

När Reinfeldt lägger ut kursen för en fortsatt borgerlig regering med honnörsord som full syselsättning och bättre kvalitet i välfärden har han stora problem med trovärdigheten. Alliansens omläggning av sjukvårdsförsäkringen och det okänsliga bemötandet av oron och protesterna som åtskilliga väljare bokstavligen fått känna av, är inte precis något bra exempel på välfärdsförbättringar. Sysselsättningen har inte heller varit någon höjdare, även om finanskrisen kan förklara en betydande del av den ökade arbetslösheten.

Och frågan är hur mycket det biter på opinionen att Reinfeldt och centerledaren Maud Olofsson varnar för att en rödgrön regering skulle utsätta landet för en skattechock.

Den största valfrågan, jämte jobbpolitiken, blir ekonomin och välfärden och det verkar inte, åtminstone inte nu, som om lägsta bud självklart vinner.

Demonstrerar ointresse

Så när statsministern ställer alliansens regeringserfarenhet och duglighet mot rödgröna vänsterexperiment och fusköverenskommelser – som han gjorde vid onsdagens partiledardebatt – demonstrerar han ett liknande ointresse inför en haltande välfärd som Göran Persson gjorde inför jobben som aldrig kom 2006.

Då gick det som det gick.

Det skulle förvåna om inte Reinfeldt får dela Perssons öde.

KA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!