Arbetslinjen ingen konst
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-26
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den förre moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin har målat en tavla som i går diskuterades flitigt. ”Arbetslinjen” heter verket och skapades till en välgörenhetsauktion där kändisar fick måla på temat ”livslust”. Ironin är (om någon fortfarande undrade) död.
I Littorins verk gestaltas själva ”arbetslinjen” som en rak linje vilken skär genom duken diagonalt. Precis som i verkligheten, är den alltså misstänkt lik en av finansminister Anders Borgs nationalekonomiska grafer.
Verkligheten inte rak
Den holländska modernisten Theo van Doesburg (som precis som Littorin framförallt målade enfärgade fyrkanter) menade att diagonaler var bättre än horisontaler och bättre än vertikaler. Van Doesberg ville måla helt och hållet styrt av matematiska principer – ungefär som Anders Borg vill bedriva politik. Finansministern bekänner sig trots allt till den största abstrakta konstriktning som just modernismen gav upphov till – den moderna nationalekonomin.
I ritningen på finansministerns skrivbord fungerar ”arbetslinjen” utmärkt. Om arbetslösa och sjuka får mindre pengar kommer det ligga i deras egenintresse att bli friska och anställda. Därför kommer de också automatiskt få jobb om man försämrar deras villkor.
Verkligheten kan däremot inte reduceras till den typen av raka linjer dragna ur en förenklad idé om vad som driver människan.
”I dag är den vanligaste orsaken till att barn lever på bidrag att den ena eller bägge föräldrarna är arbetslösa, förr var det kanske mer att man hade en social problematik”, sa Nina Willborg, enhetschef på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, när Ekot i går berättade att allt fler barn växer upp i familjer där varje utgift ska granskas av en kommunal tjänsteman.
Klyftorna ökar
I en enkät som TCO låtit göra med 30 kommuner anger nästan 70 procent att de skärpta reglerna i sjukförsäkringen är en viktig orsak till ökningen av socialbidragen. 75 procent uppger de nya a-kassereglerna som en faktor.
De långtidssjuka har inte blivit friskare av att utförsäkras. De arbetslösa har inte fått jobb för att deras villkor har försämrats. De långtidsarbetslösa blir allt fler. Klyftorna ökar. Allt fler människor görs beroende av ekonomiskt bistånd, av hjälp från anhöriga och, särskilt när det nu lackar mot jul, av kyrkorna.
”Föregångslandet Sverige” brukar statsministern säga.
”En stor konstnär är alltid före sin tid, eller efter den” sa George Edward Moore.
KK