Ledare

Mellan Rinkeby och riksdagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

en halvtimmes resa  Riksdagsledamöterna diskuterar den höga ungdomsarbetslösheten. En halvtimme bort, i Rinkeby, syns problemets yttersta konsekvenser.
en halvtimmes resa  Riksdagsledamöterna diskuterar den höga ungdomsarbetslösheten. En halvtimme bort, i Rinkeby, syns problemets yttersta konsekvenser.

LEDARE

Med tunnelbanan åker man på en halvtimme mellan riksdagen i Gamla stan och Rinkeby i Stockholms norra förorter.

Inne i riksdagen diskuterade ledamöterna i går den höga ungdomsarbetslösheten. Bara en halvtimme bort syns dess yttersta konsekvenser: krossat glas, gatstenar och den nerbrunna Rinkebyakademien. Sommarlovet har precis börjat och brandlukten blandas med den söta doften från nyponrosorna runt skolområdet.

Försökte ingripa

Dagen efter upploppet kommer många invånare ner till Rinkeby torg för att titta och prata om det som hänt.

– Vi var många föräldrar som försökte stoppa dem, säger en mamma till polisen.

– Det här kommer bara att bli värre om vi inte stoppar dem nu, säger männen till varandra nere på uteserveringen vid Rinkeby pizza & kebab.

Den vuxna befolkningen går samman eftersom upplopp redan i juni skapar oro. Händelserna i Rinkeby skapar stor nervositet även i alliansregeringen som inte vill ha bråk under ett valår. I går åkte ministrar i skytteltrafik ut till Rinkeby för att ge intervjuer framför brandresterna.

– Det är ett underbetyg för integrationen i Sverige de senaste 40 åren. Vi har stora problem i ett antal områden i storstädernas förorter, sa till exempel utbildningsminister Jan Björklund.

Men han står framför sitt eget misslyckande. I Rinkeby har nästan 90 procent av befolkningen utländsk bakgrund. Skolverkets statistik visar att av alla grundskoleelever med utländsk bakgrund är 69 procent behöriga att söka till gymnasiet, jämfört med 91 procent av de med svensk bakgrund.

Bara 25 procent av de elever som är födda i Somalia är behöriga att söka till gymnasiet.

Jobb från dag ett

I går skrev de rödgröna ett kontrakt med landets alla ungdomar som ska hjälpa dem genom gymnasiet. De som inte klarar skolan ska få hjälp och de som vill läsa upp sina betyg ska kunna göra det.

Ungdomsarbetslösheten låg i april på över 30 procent. Ungdomarna i Rinkeby är inte hjälpta av regeringens jobbcoacher, de får lära sig att skriva cv redan i skolan. När de är klara med sin utbildning ska de ha jobb från dag ett.

Kravallerna i Rinkeby måste utredas av polisen. Säkerheten måste återställas så att ambulans och brandkår kan komma in i området.

Men den långsiktiga lösningen för Rinkeby, Rosengård, Täby och Torshälla är utbildning och jobb.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!