Mejla

Eva Franchell

Den farliga pillerburken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det har gått med en faslig fart. Allianspartierna har drivit igenom sina reformer i en sådan brådska för att få allt klart innan valet i höst.

Som om de hela tiden vetat att de kommer att förlora valet och därför måste köra sin nu-eller-aldrig-politik.

Apoteksmonopolet, till exempel, upphörde redan i somras. Från och med november får även vanliga butiker sälja receptfria läkemedel. 6 000 handlare har hittills nappat på förslaget, det räckte med en enkel anmälan och nu får de sälja Treo och Alvedon tillsammans med snus och cigaretter. Precis som tobak ska medicinen säljas över disk och bara till de som är över 18 år.

Det finns regler för försäljningen, men över hälften av affärerna har fortfarande inte rapporterat in sina försäljningssiffror till Läkemedelsverket. Rapporter om felaktig exponering och försäljning till minderåriga har däremot kommit in.

Det gick för fort för handlarna, säger Martina Elfgren på Svensk Handel till Ekot. De hade svårt att sätta sig in i regelverket på ett snabbt sätt.

Begripligt, men allvarligt. Tolv procent av gymnasieflickorna i Västernorrland äter värktabletter dagligen, visar skolsköterskornas årliga undersökning. Treo fräter på mage och tarmar, Alvedon är giftigt i för stora doser.

Läkemedel blir inte ofarliga bara för att de säljs på Konsum eller Ica.

I går kom rapporten om att vanliga vitaminpreparat kan öka risken för bröstcancer. Precis som värktabletten snabbt kan bota stressymptomen, får en vitamintablett ersätta bra mat. Och för handlarna är det säkert bättre marginaler på en vitaminburk som håller i flera år än på en tomat som ruttnar på några dagar.

Handlarna har redan tagit omkring tio procent av den receptfria läkemedelsmarknaden. Totalt beräknas den marknaden vara värd 3,5 miljarder kronor om året. Försäljningen toppas av Alvedon, Ipren och Treo Brus.? Mediciner för de stressade, de trötta och de som har ont. De som tvingas köpa en tablett, för någon annan rådgivning kommer de inte att få i kassan till Ica.

Och för dem som nu tvekar framför burken med vitaminer finns ju alltid grönsaksdisken kvar.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell