Heja Sverige – farväl SD

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

25 MAJ 2010. Sverigedemokraterna

Det går dåligt för Sverigedemokraterna. I de senaste opinionsmätningarna ligger partiet klart under fyraprocentsspärren. Sannolikheten att det skulle komma in i riksdagen är i dag minimal.

Svenskarnas attityder gentemot invandrare har dessutom blivit mer generös. Det visar statsvetarna i Göteborg i den så kallade SOM-undersökningen.

”Aldrig tidigare – inom SOM-undersökningens ram – har svenskarnas attityder till invandrare varit så accepterande som nu”, skriver professor Marie Demker på DN Debatt (24/5).

Mer toleranta

Bland partiernas väljare är Moderaternas sympatisörer mest negativa till invandrare medan Miljöpartiets väljare är mest positiva. Mot bakgrund av detta är det intressant att migrationsminister Tobias Billström (M) i dag ska hålla presskonferens om oppositionens flyktingpolitik. Ska han klaga på att de rödgröna är för generösa eller?

Folket är alltså mer tolerant i dag än för tio år sedan. Viljan att ta emot flyktingar har också ökat markant på senare år. Det är glädjande. Dessutom verkar Sverigedemokraterna förlora väljarnas stöd i Landskrona efter det tragiska parkerings-bråket. Kanske var det ändå droppen? När hetsiga stämningar och sociala spänningar övergår i våld blir inte lösningen att slå fast motsättningarna i ”vi och de” utan att söka hitta tillbaka till det gemensamma bästa.

En väckarklocka

Jimmie Åkessons vulgära debattartikel i Aftonbladet i höstas blev också en väckarklocka. Det ”rumsrena” SD visade sig vara samma gamla rasistiska parti som det alltid har varit.

Demker pekar på att SD:s sympatisörer är dramatiskt mycket mer negativa till invandrare än andra. De utgör en politisk subkultur, långtifrån svenska folket i gemen.

Sverige märker ut sig på ett unikt men glädjande sätt i ett Europa där annars just de fascistoida partierna går fram.

Måtte vi förbli landet utan rasister i riksdagen.

HK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.