ÅSIKT

En kris i fel tid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I stället för att hantera situationen har regeringen varit passiv

Foto: Vill komma åt ligor Men först måste Beatrice Ask få ordning på polisen och Ekobrottsmyndigheten.

8 december 2007. Stämningen i den svenska polisorganisationen tycks ha nått botten. Poliser är missnöjda med sina mellanchefer och alla är missnöjda med rikspolisen.

Så när en rad tunga företrädare för poliserna ute i landet i veckan skrev på DN-debatt att de helt saknar förtroende för rikspolischefen rann bägaren över.

I går fick Stefan Strömberg sparken.

Frågan har hanterats med stor klumpighet av regeringen och justitieministern. Alla visste att kritiken mot honom var hård. I stället för att leda utvecklingen har regeringen passivt betraktat situationen tills den blev ohållbar. Det sista dygnet kändes som en fars.

Ingen polis i vardagen

Oreda är bara förnamnet.

Krisen inom polisen blottläggs i helt fel tid. Den organiserade brottsligheten i landet blir ett allt större problem. Allt fler medborgare känner att polisen inte längre finns i deras vardag, att den inte klarar av att utreda småbrott, som inbrott, bilstölder och personrån. De senaste turerna har knappast ökat förtroendet.

Kritiken mot Strömberg handlade främst om detaljstyrning. Rikspolisstyrelsen ville kontrollera och mäta verksamheten. Ett vanligt sätt att öka kvalitén. Men i en stor organisation som polisen kan det slå fel.

Enorma utmaningar

Kritiken påminner lite om den som drabbade Ams förre chef Anders Johansson. Där klagade arbetsförmedlarna på att hela deras arbetsdag upptogs av att skriva rapporter och statistiska underlag till Ams utredare. Allt mindre tid kunde läggas på att skaffa fram jobb åt de arbetslösa.

Nu måste justitieministern ge klara besked till en ny rikspolischef. Polisen, en ofta svårstyrd och förändringsobenägen organisation, måste få möjlighet att arbeta med brottsbekämpning utifrån sina lokala förutsättningar.

Utmaningarna är enorma.

Det brottsförebyggande arbetet, en stor politisk fråga för tio år sedan, måste bli högre prioriterat. Polisens samverkan med andra delar av samhället, som skolan, socialtjänsten och lokala politiker, måste bli bättre. Många poliser vittnar om hur deras tekniska utrustning är för gammal. Där måste resurser sättas in. Samtidigt krävs det att polisen ute i landet är redo att använda ny teknik och nya metoder i sitt polisarbete. Motståndet kommer inte alltid från centrum.

Kräver arbetsro

En åldrad poliskår på landsbygden måste successivt bytas ut, och en yngre måste lockas att arbeta utanför storstäderna.

Beatrice Ask vill att polisen samverkar med Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan för att komma åt den organiserade brottsligheten. Det är ett bra förslag, och det är säkert ingen nackdel att samarbeta mer på riksnivå för att komma åt ligorna.

Först krävs dock något annat: arbetsro.

JB

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik