En budget för gubbar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen slår mot ensamma mammor

kvinnor och barn FÅR vänta Finansminister Anders Borg har lagt fram en budget som satsar på vårdnadsbidrag i stället för jämställdhet. Dessutom skjuts förskolesatsingen upp till 2009.

22 September 2007. Säga vad man vill. Men inte är det någon feministisk budget alliansregeringen har presenterat.

Budgetprosan är inte så illa. Verkligheten skildras ärligt:

”På ett övergripande plan visar resultaten att skillnaderna i ekonomiska resurser mellan kvinnor och män huvudsakligen kvarstår [...] Att skillnaderna fortfarande består beror huvudsakligen på att den ojämna fördelningen av betalt och obetalt arbete inte kunnat brytas. Kvinnorna utför i högre grad än män det obetalda arbetet.”

En hemmafrureform

Vad är då regeringens praktiska politik? Vårdnadsbidrag! Kvinnofällan som låser mammor hemma vid spisen för skral ersättning blir verklighet 2008. Att regeringen samtidigt inför en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen är en klen tröst. Det kan aldrig krossa de unkna könsroller som hemmafrureformen vårdnadsbidraget skapar.

När det verkligen gäller tycker regeringen att familjens valfrihet (läs möjlighet att låta kvinnan sköta det obetalda hemarbetet) är viktigare än jämställdheten mellan kvinnor och män. En jämställdhet som skulle kunna lära barnen att det är människan, inte könet, som spelar roll.

Förskolan får vänta

Inte nog med att det kommunala vårdnadsbidraget riskerar att ta resurser från dagis. Den utlovade satsningen på pedagogiken i förskolan skjuts upp till 2009.

”Det är mycket oroväckande att regeringen väljer att införa vårdnadsbidraget i stället för att satsa på en pedagogisk förstärkning i förskolan. Jag ser en klar risk att de barn som allra bäst behöver förskolan, till exempel barn med annat modersmål eller svår socioekonomisk bakgrund, nu inte får möjlighet att delta”, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz i Lärarnas tidning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör en stor affär av att han under året rest runt i landet och lyssnat på kvinnor i fackförbundet Kommunal. Ja, rest har han kanske gjort. Men inte har han lyssnat.

Tvingas till socialen

Många kvinnor anställda i vård, omsorg och handel – inte sällan ensamstående mammor – jobbar deltid mot sin vilja. Deltidsarbetslösa är budgetens stora förlorare. De ska bara få stämpla i 75 dagar. Sedan kan de vara hänvisade till socialen. Skamlöst av en regering som slängt lagen om rätt till heltid i papperskorgen.

”Om hänsyn tas till försörjningsbörda har ensamstående kvinnor med barn lägst ekonomiska standard”, står det i budgettexten. Regeringen borde veta bättre än att utsätta de kvinnorna för ännu större ekonomisk otrygghet.

Men icke. Finansminister Anders Borg har lagt en provocerade orättvis gubb-budget.

ÅP

Följ ämnen i artikeln