ÅSIKT

Ta ledningen, Mona Sahlin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Dela föräldraförsäkringen nu.

Foto: DELA LIKA Mona Sahlin är övertygad om att mammor och pappor måste dela på föräldraförsäkringen för att få alla föräldrar att dela lika på ansvaret för barnen.

5 oktober 2007. Jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen. Rätt till heltid. Barnomsorg på obekväma tider. Bättre kvalitet i förskolan.

Socialdemokraternas riksdagsmotion om familjepolitiken, som lämnas in i dag, har en tydlig jämställdhetsprofil. Stereotypa könsroller ska motverkas. Familjer måste få vara olika. Samhällets stöd kan inte längre utgå från modellen pappa som jobbar – mamma som städpatrull – gemensamma barn.

Kombinera barn och jobb

Regeringens vårdnadsbidrag, läs hemmafrupolitik, förkastas. I stället hävdas arbetslinjen. Arbetsliv och familjeliv ska gå att kombinera. När kvinnor kräver sin rätt att vara självförsörjande på arbetsmarknaden måste män ta större ansvar för det obetalda hemarbetet, påpekar socialdemokraterna.

Äktenskapslagen ska naturligtvis göras könsneutral. Ensamstående föräldrar ska få bättre villkor. Möjligen ska underhållsstödet reformeras.

Ny chans att vara hemma

Föräldrar som ”missade” att vara hemma med sina barn och lät föräldradagar frysa inne ska få en andra chans under en begränsad tid, förslagsvis 2009–2011. Får Sverige en massa pappor som lagar mellanmål åt sina tonårsbarn efter skolan?

Människan spelar roll

Det är bra alltihop. Men den viktigaste pusselbiten saknas. En delad föräldraförsäkring som på allvar utmanar förlegade könsroller, krossar myten om hur mammor och pappor ”är”. Som lär barn att det är människan, inte könet, som spelar roll.

”Jag är övertygad om att vi måste dela på föräldraförsäkringen om vi ska få föräldrar att dela lika på ansvaret för barnen”, sa socialdemokraternas Mona Sahlin nyligen till LO-Tidningen.

Det är dags för henne att få partiet med sig.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik