ÅSIKT

Nykter debatt med Anna Kinberg Batra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MAJA SUSLIN/TT
Vilken plan har Anna Kinberg Batra för Alliansen?

Vi får hoppas på mer allvar i kvällens tv-sända partiledardebatt.

Vad ska väljarna annars tro om den svenska politiken? De senaste dagarna har politiker från olika partier fått oss att tappa hakan minst en gång i kvarten.

Det började redan kvällen före Kristdemokraternas riksting då partiets ungdomsordförande Sara Skyttedal stod i tv och berättade att hon först skulle fälla Decemberöverenskommelsen och sedan fira i champagne.

Nästa dag åkte korken i taket och en rusig Skyttedal skålade med varenda pressfotograf på plats. Inte brydde hon sig om att Decemberöverenskommelsen var till för att stoppa rasisterna i Sverigedemokraterna. Skål!

Busch Tors spel

Hennes partiledare Ebba Busch Thor spelade ett annat spel. Lite slängigt tyckte hon att partimedlemmarna fick rösta hur de ville. Decemberöverenskommelsen spelade ingen roll, menade hon och banade därmed väg för ett nej på rikstinget i Västerås.

När Stefan Löfven i en annan del av Sverige förstod vad som höll på att hända på KD:s riksting gick han till attack med hänvisning till Jesus.

– Ett parti som bygger på kristna värderingar måste kunna stå för sitt ord.

Från Västerås svarade kristdemokraten Anders Andersson att det var han som stod för alternativet till Stefan Löfvens socialistiska vänsterpolitik.

Löfven tolkade Batra

Det ska villigt erkännas att vi i medierna glatt förmedlade alla påhopp. Vi citerade också Moderatledaren Anna Kinberg Batra när hon på fredagskvällen utan någon som helst betänketid skrotade hela Decemberöverenskommelsen.

Vad det skulle innebära kunde hon inte riktigt svara på. I stället var det Stefan Löfven som fick tolka Moderatledaren när han i sin tur höll en presskonferens sent på lördagseftermiddagen. Han hade nämligen pratat med Anna Kinberg Batra i telefon på fredagskvällen och då hade hon sagt till honom att hon inte tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det var i varje fall ett positivt besked, även om det kom via ett udda ombud.

Svara för sig själv

I kvällens debatt hoppas vi att Anna Kinberg Batra kan svara för sig själv. Varför lämnar Alliansen Decemberöverenskommelsen som var tänkt att stoppa Sverigedemokraterna? Leder hon fortfarande Alliansen och vilken är i sådana fall hennes plan? Svara gärna så att vi förstår.

Det är många som är oroliga och tänker på flyktingbarnen som redan lidit så mycket. Hur ska vi ta hand om dem på bästa sätt? Människor saknar platser i äldrevården, de oroar sig över bristerna i cancersjukvården. De grubblar över bostadsbubblor, förlossningsplatser och klimatkatastrofer.

Politiken är inget champagnerus. Låt oss få en mer nykter debatt i kvällens Agenda.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM