Mejla

Daniel Swedin

Myten om eliten är mums för nyhögern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Kulturmarxister” vill göra pojkar till flickor med hjälp av adhd-medicin. Det menar SD i Örnsköldsvik. Det går att skratta åt det, men konspirationsteorier om ”kulturmarxism” förekommer här och där bland västvärldens höger.

Föreställningarna är spunna kring Frankfurtskolan, en idéströmning som växte fram vid Institutet för social forskning i Frankfurt under 1930-talet.

Lite slarvigt kan man säga att Frankfurtskolan utgjordes av marxister – Horkheimer, Adorno, Marcuse – som integrerade teorier från till exempel psykoanalys i sina idébyggen. Här var kritik mot kapitalismen också en kritik mot det kapitalistiska samhällets sociala konventioner.

När nazisterna tvingade Frankfurtskolans tänkare – i princip alla av judisk börd – i exil menar konspirationsteoretikerna att de och deras lärjungar tog makten över USA:s kulturinstitutioner och universitet. Härifrån inleddes, menar de konspirativa, en ”kulturmarxistisk” hjärntvätt av folket.

Genom att sprida idéer – feminism, antirasism, gayrättigheter, normkritik – skulle de till slut få västerlandet på fall. De som säger emot sjukdomsförklaras och brännmärks som ”politiskt avvikande”, hävdas det.

Föreställningar om judar som en femtekolonn som ska rasera civilisationen inifrån är inte ny, men Frankfurtkonspirationen har visat sig ha en särskild överlevnadskraft i hur den kunnat omformas och framföras utan att anklagas för att vara antisemitisk.

Mycket av det ”manifest” Anders Behring Breivik spred innan han steg i land på Utøya är ett plagiat av William S Linds konspirativa beskrivningar av Frankfurtskolan, kulturmarxism och politisk korrekthet.

I Sverige har KD försökt vinna röster på att storma mot politiskt korrekta eliter. Från USA rapporteras att folk vägrar se den nya ”Star wars”-filmen eftersom protagonisterna utgör politiskt korrekt kulturmarxist-propaganda.

Och i söndags menade Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi – som önskat omtolka betydelsen av ordet främlingsfientlig till ”nån som varnade i tid för risken med migrationspolitiken” – att Frankfurtskolans marxister kringskurit tanke och språk.

Människorättsorganisationen Southern poverty law center har beskrivit konspirationsteorin som antisemitism utklädd till antisocialism, men för demokratisk höger kan en aningslös elitmyt tjäna ett maktpolitiskt syfte.

I en tid av oro och omvandling, men när höger och vänster tycks överens i ekonomiska frågor, får vi konflikt om värderingar och identitet. Och det är ju utmärkt att kunna peka på en normupplösande vänsterkonspiration om man vill förklara varför familjen, manligheten, arbetarklassen eller svenskheten hamnat i kris.

Så kan man avvärja allt för mycket fokus på den viktigaste orsaken till vår tids omvälvningar: hyperkapitalismen.

Det är vårt ekonomiska system som gör att folk lämnar sina hem och familjer i hopp om att tjäna pengar någon annanstans. Det vårt ekonomiska

system som slagit undan fötterna på traditionell arbetarklass. Det är vårt ekonomiska system som finner flexibilitet och otrygghet långt mer lönsamt än stabilitet och trygghet.

Så länge vi inte har en politisk konflikt om det, om ekonomin, så kommer vi fortsätta erbjudas amsagor om hur en mäktig elit konspirerar för att göra rätt till fel.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN