Mejla

Eva Franchell

 De äldre dumpas – i sina hem

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2 | Foto: ROBERT NYBERG
SATSA PÅ DE ALLRA SKÖRASTE Sedan 2007 har antalet gamla med extremt stora behov av hemtjänst fördubblats. ”Många vill bo hemma” skriva Åsa Regnér på SVT Opinion. Men när kroppen sviker kan hemmet bli ett fängelse medan äldreboendet innebär frihet.

20 januari 2016

Äldrevård

Antalet gamla med extremt ­stora behov av hemtjänst har fördubblats sedan 2007. Det handlar om människor som varken kan vända sig själva, äta, dricka eller ens larma ­efter hjälp. När de skrivs ut från sjukhusen körs de direkt till ­sina ­bostäder. De dumpas i sina hem, men är så sjuka att de inte klarar sig utan ständig hjälp av hemtjänsten.

– Jag får ofta köra hem patienter som varken kan gå eller stå själva och som jag bara får ­lämna i en soffa, berättar en ­ambulanssjukvårdare för ­Norrköpings Tidningar.

En fjärdedel är borta

Enligt Socialstyrelsen finns i dag 9 400 sådana här extremfall, det vill säga människor som behöver hjälp av hemtjänsten i mer än 120 timmar i månaden. Många av dem hade haft ett bättre liv på ett äldreboende, men under 2000-talet har 32 000 boendeplatser försvunnit. En fjärdedel av platserna på äldreboenden är därmed borta trots att de äldre blir allt fler. SVT gör just nu en stor granskning av äldrevården och den så kallade kvar­boende­principen, den som innebär att gamla och svårt ­sjuka till varje pris ska vårdas i sina hem. Det spelar ingen roll vad de gamla vill.

Kämpade mot kommunen

Efter en hjärtinfarkt ramlade 94-åriga Asta Svensson omkull hemma i Ljungbyhed. När hon inte vågade bo kvar hemma ­sökte hon en plats på särskilt boende men fick nej. Linnea var sängliggande och helt hjälplös efter en stroke. Hon kunde inte prata, orkade inte trycka på larmet, ändå ­hävdade Norrköpings kommun att hon kunde bo hemma. ­Väninnan Vivi hjälpte till med en ansökan om plats på ett ­boende, men fick avslag. Kommunen ändrade sig så småningom och Linnea fick en plats på ett boende där hon dog efter fem dagar. 94-åriga Kerstin Johansson såg dåligt och hade svår värk. Hon blev alltmer deprimerad och när hon slutade äta beslutade dottern att ta hem mamman till sig. ­Eftersom dottern också vårdade sin demente man sökte hon boendeplats för mamman – men fick nej av ­Norrköpings kommun. 

Hemmet – ett fängelse

Många vill bo hemma, skriver äldreminister Åsa Regnér på SVT Opinion. Och visst är det så, alla vill väl bo kvar hemma så länge de orkar. Men när kroppen sviker kan hemmet bli ett fängelse medan äldreboendet innebär frihet. Åsa Regnérs äldre­satsning måste framför allt handla om de allra sköraste. Allt annat vore skamligt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN