ÅSIKT

Stefan Löfvens batongsossar

Foto: FOTO:LASSE ALLARD

avAnders Lindberg

LEDARE

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går höll Stefan Löfven jultal i Köping i Västmanland. Det var en hård man som äntrade talarstolen. Hård mot brottslighet, hård mot gängmedlemmar, hård mot tafsande män och hård mot antisemiter.

– Ibland får jag frågan om det här med brott och straff och poliser, om det inte är mer av en högerfråga. Inget kan vara mer fel, sa han.

Den nyhet som presenterades innan talet, att Sverige ska införa en lag om samtycke för sex, är slutpunkten på en lång diskussion både inom och utanför Socialdemokraterna. Frågan är grundligt utredd och efter denna #metoo-höst är det väl ställt utom allt rimligt tvivel att lagen behöver förändras. Kritikerna var förutsägbart få.

Från betong till batong

Stefan Löfvens jultal var en studie i hur betongsossar blir batongsossar. Resan påbörjades redan på S-kongressen 2013 när Stefan Löfven tog greppet om partiets politik och lär fulländas i valet nästa år.

Socialdemokratin har sedan en tid rört sig åt vänster i fördelningsfrågor och välfärdspolitik samtidigt som man i budgetarna har prioriterat polisen, försvaret och lyft andra hårda trygghetsfrågor.

– I vårt samhällsbygge ska grovt kriminella bort från våra gator, och in i våra fängelser. De ska inte glorifieras. De ska arresteras. Du ska kunna vara trygg, sa Löfven.

Välfärdens kvinnor

Han målade upp bilden av en stabil regering som står upp för välfärdens kvinnor samtidigt som den håller ordning i flyktingpolitiken.
Det är förmodligen en socialdemokrati som passar tidsandan väl. Men risken är uppenbar att det blir för hårt och kallt.

För samtidigt som satsningarna på polisen och försvaret är konkreta och tydliga saknas motsvarande välfärdsreformer.

Stefan Löfven har ekonomin på sin sida och arbetsmarknaden går som tåget. Men krisen i den svenska välfärden – i skolan och förlossningsvården – är akut. Innan valet nästa år behöver Löfven ha riktiga reformer, inte bara signaler, i beredskap.

Saknar reformer

Hur ska våra klassrum ge alla barn samma chans igen?

När slipper vi sitta i timtal på akuten?

Hur vill Socialdemokraterna reparera LSS eller sjukförsäkringen?

Stefan Löfven vann valet 2014 på löftet att laga ett Sverige som höll på att gå sönder. I valet nästa år kan Socialdemokraterna med stolthet berätta hur poliserna och soldaterna blivit fler denna mandatperiod.

De behöver även kunna svara på hur Sverige blir ett mer jämlikt land.

ARTIKELN HANDLAR OM