Susanna Kierkegaard

Mörkrets prins satsar i Europa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vita husets tidigare chefsstrateg Steve Bannon ska starta ett center för kommunikationshjälp riktat till Europas högerextremister.
Vita husets tidigare chefsstrateg Steve Bannon ska starta ett center för kommunikationshjälp riktat till Europas högerextremister.

I Vita huset kallades han för Mörkrets prins. Smeknamnet kan tyckas lite dramatiskt, men Steve Bannon om någon gör sig förtjänt av titeln. Mellan januari och augusti 2017 var han USA:s president Donald Trumps chefsstrateg, sen fick han sparken. Nu satsar Steve Bannon sin förmögenhet på att stärka extremhögern i Europa inför europaparlamentsvalet i maj 2019.

Hjälper extremhögern kommunicera

Bannon kallar sitt nya projekt för Rörelsen, The Movement. Rörelsen ska hjälpa den populistiska extremhögern i Europa med opinionsundersökningar, riktad reklam och budskapsförmedling. Med tanke på hur riktad reklam i sociala medier har påverkat val de senaste åren är det en väl genomtänkt satsning. Rörelsen är inspirerad av George Soros, den ungerske liberalen som lever i exil i USA och stöttar liberala organisationer i Europa på ett liknande sätt.

– Soros är ett geni. Han är ondskefull, men han är ett geni, sa Steve Bannon till Daily Beast.

Billigt projekt

Till en början är det tänkt att under tio personer ska jobba heltid med Rörelsen i Bryssel, men går det bra i europaparlamentsvalet nästa år kan organisationen expandera. Bannon är tydlig med att en valkampanj inte behöver vara dyr för att vara effektiv, och tar brexitkampanjen som exempel.

– När de berättade för mig att deras budget var sju miljoner pund, sa jag: ni måste mena 70 miljoner? Vad i helvete?! Sju miljoner pund räcker inte till någonting. Det räcker inte till facebookdata, det räcker inte till reklam, det räcker inte till någonting. Polarn! Du plockade just världens femte största ekonomi ur EU för sju miljoner pund, säger Steve Bannon till Daily Beast.

Konkret hot mot samarbetet

Steve Bannon har hårdare åsikter än den värsta etablerade extremhögern i Europa, och har till exempel uppmanat franska Rassemblement Nationals (tidigare Front National) partiledare Marine Le Pen att ta det som en komplimang att partiet blir kallade för rasister. Bannons mål är att återetablera världens nationalstater, hindra globaliseringen och stoppa internationellt samarbete.

Den här sommaren har Sverige sett vad EU-samarbetet är värt i praktiken. Snabbt och effektivt får vi hjälp av andra länder i Europa med att bekämpa skogsbränder. Polska brandmän, italienska brandflyg - samarbetet är redo och fungerar när det gäller.

Faran med nationalistiska projekt är konkret. Fick Bannon bestämma skulle Sverige varit ensamma nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.