Josefina Skerk

SD vill rensa bort samernas kultur

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson i Jokkmokk.
Jimmie Åkesson i Jokkmokk.

I norra Sverige vinner samehat röster.

Det svenska folket står knappast bakom hur samerna behandlas i dag, men kunskapen är alltför låg. Just nu utspelar sig alltför många personliga tragedier i det tysta. I takt med att gruvor, skogsavverkningar och några av Europas största vindkraftsparker breder ut sig försvinner också livsutrymmet för många samiska familjer. Marker som bär deras kultur och näringar ödeläggs. Självmordstalen är höga. Livet förvandlas till en ständig kamp i domstolar och på demonstrationer.
Jag ringer till Tor Lundberg Tuorda, en samisk frilansfotograf vars kamera blivit ett vapen för folkbildning i stället för inkomst.
– Jag lider av en konstant sorg, man kan aldrig freda sig för de här exploateringarna. Det är något som också gått in i folks sinnen, de vill inte förstå. Det ska bara skövlas. Men jag kommer kämpa tills jag stupar. Risken är väl bara att det sker i förtid, säger han.

Kallades ”lappjävlar”

Den negativa attityden mot samerna är djupt rotad. Den tidigare ministern Annika Åmberg, S, berättar i Svenska Dagbladet att samer kallades ”lappjävlar” bland riksdagsledamöter. Hon bad 1998 om ursäkt för hur staten behandlat samerna och straffades efteråt hårt i regeringen Persson.
Så här i valtider breder partierna på med sina löften. Men det är inte bara sjukvård, skola och miljöfrågor – i norra Sverige vinner samehat röster. Det samefientliga Landsbygdspartiet raggar röster i glesbygden med löften om att lägga ner Sametinget, skrota minoritetslagstiftningen och att samernas status som Sveriges urfolk ska tas bort.
SD travar efter med uttalanden om att renskötande samer är en privilegierad grupp som ska fråntas sina rättigheter. Det skulle i ett slag ta bort förutsättningarna för även andra samer att hålla sin kultur levande. Partiet vill till varje pris hindra att samernas rätt till land och vatten stärks. De vill vrida klockan tillbaka, långt tillbaka.

Fast i fördomar

Andra partier är inte heller immuna. Många riksdagsledamöter från norra Sverige betraktar stärkta samiska rättigheter som ett säkert sätt att förlora valet. Det är långt ifrån säkert att så faktiskt är fallet, men de sitter fast i sina fördomar.
Det är de mindre partierna som har modet. Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet går i bräschen för konventionen ILO169, som skulle förbinda Sverige att stoppa den värsta diskrimineringen och säkra att samernas inflytande. Björklund anser att det är Liberalernas viktigaste samepolitiska fråga. Moderaterna säger däremot nej.
– Vi har varit avvaktande för att vi är rädda att den gör markkonflikterna mer tydliga och uppenbara, säger Ulf Kristoffersson i en intervju Sameradion och SVT Sápmi förra veckan.
Att sluta diskriminera samerna går alltså inte, för markkonflikterna kan öka. Smaka på den.


Josefina Skerk är fristående krönikör på Aftonbladets ledarsida. Hon är även ledamot i sametinget.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.