ÅSIKT

Trumps palats kan krossas av orkaner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

14 november.

Klimathämnden.

Foto: Splash News

Donald Trumps sommarparadis är hotat.

Det 126 rum stora och pråliga palatset balanserar precis på kanten till den stormiga Atlanten. Det ligger i Palm Beach vid Floridas östkust och just där brukar orkanerna dra in.

För bara några veckor sedan evakuerades invånarna i Palm Beach. Då var det orkanen Matthew som hotade staden och den blivande presidentens palats.

”Måste skydda det”

Donald Trump är väldigt pjåskig med sitt hus. Det ligger inte långt från flygplatsen och när stenar började lossna från palatset tvingade han helt enkelt flygmyndigheterna att ändra på flygrutten.

– Det här är ett av världens bästa ställen och jag måste skydda det, sa han då.

Nu får han skydda det mot orkanerna. Det är väl ödets ironi att världens värsta klimatförnekare själv riskerar att bli ett klimatoffer. Inte för att det gör så mycket om huset blåser sönder, det är en gräsligt vräkig historia med 58 sovrum, 33 badrum, 12 eldstäder och en inomhusfotbollsplan. Det är tinnar, torn, guld, marmor och glittrande takkronor. För mycket av allt.

Naturen slår tillbaka

Vi får se hur länge Donald Trump tänker hävda att klimatkrisen är en kinesisk konspiration. Om han verkligen vågar skrota klimatavtalet och dra in klimatbiståndet. Om han fortsätter att förneka klimatkrisen kommer naturen visa att han har fel. Och det lär bli en gruvlig hämnd. Åska, stormar och orkaner kommer att drabba landets kuster. Städer kommer att blåsas sönder och svämmas över av vatten som blandas med lera.

I väst kommer öknar att bre ut sig, vattnet kommer att sina tills inget längre kan växa i Kalifornien. En dag kommer Donald Trump att inse att klimatförändringarna kostar för mycket.

Han vill öppna gamla kolgruvor och gynna oljeindustrin, men de gamla fossila näringarna kommer bara att ta död på varandra. Pengarna finns i den gröna teknologin. Sol- och vindkraften sysselsätter redan fler än vad kolkraften gör.

USA:s skuld är störst

Just nu pågår FN:s klimatmöte i Marrakech. I dag anländer ministrarna som ska slutföra förhandlingarna om hur länderna ska leva upp till Parisavtalet och minska koldioxidutsläppen. Det ställer stora krav på USA som fortfarande har världens största utsläpp av klimatgaser per person och år.

USA bär den största skulden och bara Donald Trump avgör hur stora risker han vill ta i fortsättningen.

avEva Franchell