Sluta dalta med fotbollsmännen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LÄSARBILD
Ambulanssjukvårdare tar om hand om en fotbollsförälder som skadat sig i tumultet.

Efter helgens skandalmatch i en ungdomscup får det faktiskt vara nog. Nu får Fotbollförbundet ta itu med den manlighetskultur som riskerar att förstöra svensk fotboll.

För vad är det som händer under en vanlig knattematch strax utanför Stockholm? En tränare skallar en domare, föräldrar rusar in och en pappa hamnar på sjukhus med benet brutet på två ställen.

Nej barnen var inte inblandade i bråket. De stod bredvid och tittade på medan de vuxna låg i en hög och slogs. Det är faktiskt patetiskt.

– Barnen kommer aldrig att våga spela fotboll igen, säger en uppgiftslämnare till Sportbladet.

Kapade matchen

I går var det de arga vuxna männen som kapade barnens fotbollsmatch. I dag är det många som borde skämmas.

Men alla som stått och frusit under knatteturneringar vet att de numera är på blodigt allvar. Ingen blir förvånad över helgens bråk, det anmärkningsvärda är att det tillåtits gå så långt. Kanske blir det lugnare om en del pappor portförbjuds från sina barns matcher.

Men helgens bråk involverade även Hammarbys tränare och en domare. Det var hela den närvarande vuxna manligheten som låg och slogs.

Gå till botten

Cuparrangören kommer att lämna in en rapport om händelsen till Svenska Fotbollförbundet. Stockholms förbundschef Björn Eriksson säger att han kommer att gå till botten med söndagens knattematch.

– Vi kommer att ta in vittnesmål från alla parter och de som har sett något. Sedan kommer vi att döma, vi har en disciplinkommitté som dömer det här ärendet, säger han till SVT.

Sedan är det förstås upp till föräldrarna om de vill skicka sina barn på fotboll. Kanske väljer de en annan sport. Sannolikt tar de inte med barnen på allsvenska fotbollsmatcher. För en vecka sedan tog huliganer till exempel över matchen mellan Hammarby och Djurgården. Bengaler brann, föremål kastades runt och vem vill att barnen ska uppleva sådant?

Slut på daltet

Det är de arga männen som förstör och här måste förbundet göra mer för att bryta den aggressiva spiralen inom fotbollen. Fotbollförbundet har ett gediget värdegrundsarbete framför sig. Manlighetskulturen måste brytas ner.

Alternativet är att ta pengarna från fotbollen. Och vi är nästan där, för varför ska skattebetalare sponsra en sport som skrämmer små barn till och med på deras egna knattematcher?

Det är upp till fotbollen nu, annars tar vi pengarna. Nu får det faktiskt vara slut på daltandet.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM