ÅSIKT

Glöm inte barnen när Mosul bombas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Idag inleddes en Irak-ledd militäroffensiv mot irakiska storstaden Mosul som varit under IS kontroll sedan 2014.

avJonna Sima

LEDARE

Till sist verkar omvärlden ha fått nog. På måndagen vaknade många till bilder på hur militära fordon med tiotusentals soldater från irakiska armén, kurdiska Peshmerga och amerikanska och franska specialstyrkor rullade in mot Mosul.

Militäroffensiven kan förmodligen ses som en dödsstöt mot terrorsekten IS.

Mosul är Iraks näst största stad och har varit under terroristernas kontroll sedan sommaren 2014. Mister de Mosul är det ett nederlag som kan vara början på slutet.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi förkunnade segervisst i irakisk radio i natt att den irakiska flaggan kommer att hissas i stadens centrum inom kort.

Den prognosen bedöms som optimistisk.

Varnar för blodbad

De våldsamma strider vi sett i syriska Aleppo kan ge en fingervisning av hur kampen i ett tättbebyggt område som Mosul kan komma att utvecklas. Inte minst för att IS tidigare visat att de inte drar sig för att hålla civila som gisslan eller till och med använda barn som mänskliga sköldar. Saudiarabiens utrikesminister varnar för att striden i Mosul kommer att bli ett blodbad.

FN uppskattar att kampen om staden kan tvinga en miljon på flykt, men i nuläget finns bara tält i närliggande flyktingläger för drygt 60 000 människor.

Mosul är en lika stor stad som Aleppo med omkring två miljoner invånare. Till en början välkomnades IS av många i den sunnimuslimskt dominerade staden. Många kände sig förtryckta av den shiamuslimska irakiska regeringen. Men efter två år av tyranniskt styre, med offentliga avrättningar, könsapartheid och en extrem tolkning av islam, har Mosuls befolkning fått nog.

Den irakiska regeringen spred på söndagen flygblad över Mosul för att förvarna civilbefolkning om den stundande offensiven. Människor har råtts till att hålla sig hemma och unga män har uppmanats att resa sig mot IS när striden börjar.

Beredskap för återuppbyggnad

Mosul har varit en strategiskt viktig stad för IS i Irak. Det var också i Mosul som IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi framträdde för första gången och utropade Islamiska staten till ett kalifat och uppmanade världens muslimer att följa honom.

Världens muslimer var inte särskilt intresserade och i dag är IS i reträtt. Enligt Pentagon har de förlorat omkring hälften av den markyta som gruppen tidigare kontrollerat i Irak.

Frågan är egentligen inte längre om IS kommer att förlora Mosul utan när och hur blodigt det blir.

Omvärldens ledare måste både ställa krav på den Irak-ledda invasionen att värna Mosuls civilbefolkning. På EU ligger ett stort ansvar för att det finns en beredskap för hur staden och hela landet senare ska byggas upp på nytt.

IS hade knappast skapats om inte Irak hade lämnats i spillror efter kriget som inleddes 2003. Världen har svikit Irak alltför många gånger. Det misstaget får inte upprepas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM