Reinfeldt i Vaxholm: Försvar för FRA-lagen

Av: Lena Askling

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Konflikten kommer att stå kring arbetslinjen också i nästa val. Det socialdemokraterna kallar arbetslinjen som handlar om att få pengar när man inte arbetar – och vår politik för jobb, att få folk i arbete.

Han hade tur med vädret, statsminister Fredrik Reinfeldt, när han höll sommartal i går, trots att högtrycket och sommarvärmen försvann i förra veckan med SCB:s rapport att konjunkturen tvärnitat. Svensk ekonomi befinner sig på randen till recession, att krympa. Tillväxten är noll, inflationen den högsta på 15 år, räntorna skjuter i höjden, arbetslösheten stiger, varslen ökar, produktiviteten faller och stigande pris­er på bensin och mat gröper ur hushållens plånböcker i Alliansens Sverige.

–?Ja, det drar in mörka moln över ekonomin, sa statsministern men försäkrade att regeringen har läget och nerverna under kontroll. Nervösa politiker slösar bara bort skattepengar på kortsiktiga åtgärder, sa han med adress socialdemokraterna.

Det var en stundtals riktigt uppsluppen statsminister som mötte partivännerna i det blåa Vaxholm. Mest applåder fick han förstås när han häcklade socialdemokraterna för att inte veta vad de vill, eller med vem de vill. Men han tog också chansen att använda striderna i Georgien för att förklara och försvara den omstridda FRA-lagen. Vi har ett krig i Europas som kan påverka oss i Sverige. Det uppstår en ny typ av hot som vi måste förstå. Då är försvarsunderrättelseverksamhet viktig, betonade han.

Det var statsministerns smarta försvar för att inte riva upp FRA-lagen.

Fredrik Reinfeldt har redan siktet inställt på nästa val. Nervös eller inte, de usla opinionssiffrorna och lågkonjunkturen som hotar med ökad arbetslöshet och växande utanförskap, pressar regeringen. I sitt tal nämnde statsministern, av förklarliga skäl, inte det stora vallöftet – att minska utanförskapet. För nu växer det på nytt. Fler lever i dag på bidrag än när Reinfeldt kom till makten för två år sedan. Och de blir ännu fler. Över 500 000 har lämnat a-kassan sedan regeringen höjt avgiften. Många är unga, lågavlönade, invandrare med tillfälliga jobb som försvinner i dåliga tider.

Ska 500 000 tvingas till socialen och utanförskap, Fredrik Reinfeldt?

–?Det mest verkningsfulla sättet att hävda arbetslinjen är att sänka skatten på arbete, sa han och upprepade löftet att sänka inkomstskatten med 15 miljarder. Det är de gamla moderaternas eviga recept, sänkta skatter, som gäller. Men det hjälper inte med en hundralapp när väljarna oroar sig för att förlora jobbet. Att bli arbetslös, sjuk, stötas ut i det av moderaterna så förnedrande utanförskapet. Nu ska den prövas i sämre tider, den moderata arbetslinjen.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN