ÅSIKT

Industrikrisen rullar vidare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Konjunkturen för industrin har gått från full fart framåt till totalstopp på mindre än ett halvt år. Krisen - som länge betraktades som ett problem för personbilstillverkningen - drabbar nu hela det industriella Sverige.

Tillverkare av tunga fordon, stålproducenter och gruvor har tvingats varsla om uppsägningar, precis som byggföretagen. Ändå är varslen endast en del av problemet. Många visstidsanställda, inhyrda och konsulter har redan tvingast lämna dessa industrier.

När läkemedelstillverkaren Astra Zeneca i Södertälje annonserar personalminskningar på 400 personer är det bemanningsföretagens personal som drabbas först.

Nu varslar verkstadskoncernen Sandvik över 1000 anställda i Sverige. Resultatet av "vikande efterfrågan", som företaget konstaterar i ett pressmeddelande.

Till en del är varslen på Sandvik ett direkt resultat av krisen i till exempel fordonsindustrin. Men de skvallrar också om att osäkerheten nu påverkar företagens investeringar. Framtidssatsningar har lagts i malpåse.

Ingen är överraskad över höstens konjunkturnedgång. Men det är knappast någon som kunnat förutse den våldsamma kraft och snabbhet som krisen utvecklat i ett industriellt system byggt på minimala lager och principen om produktion "just-in-time".

Till helt nyligen avfärdade inte minst den svenska näringsministern problemen som något för bilindutrin och Västsverige. Nu är det dags att Maud Olofsson och hennes kollegor i den svenska regeringen, liksom kollegorna i andra länders regeringar, inser att det som händer är något nytt, och att detta nya förutsätter politisk handlingskraft.

IP