Mejla

Susanna Kierkegaard

Ge oss hela sanningen om skallmätningarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det samiska traumat ligger på kulturministerns skrivbord

Rasismen mot samer kulminerade med 1900-talets rasbiologiska forskning. Nu måste regeringen tillsätta en sanningskommission.
Rasismen mot samer kulminerade med 1900-talets rasbiologiska forskning. Nu måste regeringen tillsätta en sanningskommission.

Beväpnad med kamera och mätverktyg åkte Herman Lundborg runt i Sverige i början av 1900-talet, mätte samers skallar och tvångsfotograferade dem nakna. Allt bokfördes: skallens höjd och bredd, ansiktets diameter, ögonens placering. Färg på hår, ögonbryn och ögon noterades. Om personen var begåvad, sinnesslö eller rent utav sinnessjuk fastställdes på plats.

Bidrog till nazismen

I rasbiologens värld avgörs en människas värde av hennes fysik och genetiska förutsättningar. Undersökningarna av samer var ett försök att bekräfta en rasistisk världsbild med tabeller, mått och siffror.

På 20-talet tog svenska politiker initiativ till utvidgad rasbiologisk forskning. En motion undertecknad av bondeförbundare, högerpolitiker och socialdemokrater – däribland Hjalmar Branting – följdes av en i stort sett enig debatt och öppnandet av det Rasbiologiska institutet i Uppsala. Chef för institutet blev Herman Lundborg.

Herman Lundborg blev snart populär utomlands. Särskilt tyska kollegor inspirerades av hans rasforskning. I förlängningen användes de svenska teorierna för att rättfärdiga nazistisk rasideologi, tvångssteriliseringar och folkmord.

Drabbas fortfarande av rasism

I dag är det samernas nationaldag. Många minns de övergrepp mot Sveriges urbefolkning som fortgick långt efter Herman Lundborgs död 1943. Samiska barn togs ifrån sina familjer för att placeras i särskilda skolor, där de förbjöds att tala sitt eget språk och där undervisningen avsiktligt höll en låg nivå för att motverka "civilisering".

Det är hög tid att göra upp med de svenska övergreppen mot samer. Än i dag drabbas samer av en utbredd rasism. Oförståelsen för samers kultur och okunskapen om deras historia är stor. Den nya regeringen har chansen att ta tag i frågan en gång för alla.

Samla in vittnesmål

Tillsätt en sanningskommission och börja samla vittnesmål. Vi saknar en övergripande kartläggning av diskrimineringen mot samer under hela 1900-talet. Folk måste bli lyssnade på ordentligt – framför allt samerna själva, men också de som deltagit i förtrycket.

Resultatet får inte bli en akademisk text som hamnar i en låda och glöms bort. Sanningskommissionens arbete måste leda till förändring. Det finns ett stort behov av ökad kunskap om hur samer behandlats i Sverige.

Här har den nya kulturministern Amanda Lind (MP) sin chans att bidra till historien. Att dra i gång arbetet med en sanningskommission kan bli svårt, eftersom frågan fortfarande är känslig.

Men övergreppen mot samerna rör hela Sverige. Det är hög tid att vi gör upp med vår egen smutsiga historia.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

SD vill rensa bort samernas kultur

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herman Lundborg

Hjalmar Branting

Amanda Lind

Samer

Rasism