Mejla

Pernilla Ericson

Tänk dig att kvinnan är vit

Höggravid kvinna tvingades av tunnelbanan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är en scen som citerats igen och igen. I filmen “Juryn” spelar Matthew McConaughey advokat i segregerade amerikanska Södern, där en pappa står åtalad för att ha skjutit sin dotters våldtäktsmän.

I slutanförandet beskriver advokaten brottet som fick pappan att ta beslutet. Hur de rasistiska Klu Klux Klan-sympatisörerna våldtagit, misshandlat och urinerat på den lilla svarta flickan.

Sedan vänder sig advokaten till juryn och säger “Tänk er nu… att flickan är vit.”

Som om vidden av våldet och övergreppet i ett rasistiskt samhälle blir verkligt först om det drabbat ett litet vitt barn.

Tänk dig att hon är vit.

Höggravid – knä i ryggen

Just nu sjuder sociala medier av åsikter om en händelse från torsdagskvällen. Flertalet mobilfilmer fångade det som hände. En höggravid kvinna, Jeanine, tvingas av tunnelbanan i Stockholm av vakter. Hon trycks hårdhänt ner mot en bänk med gravidmagen neråt. En av vakterna pressar ner henne med tyngden av sin kropp. Ett knä i ryggen. Bredvid Jeanine gråter hennes femåriga dotter förtvivlat över vad mamman utsätts för.

Jeanines brott, som krävde så grovt våld? Hon hade ingen biljett vid kontroll, enligt SL.

Sedan framkom ytterligare uppgifter. Jeanine uppger till Expressen att hon hade ett månadskort, giltigt till den 3:e februari, men inte hittade det tillräckligt fort vid kontrollen.

Hon var på väg till sjukhuset för extra kontroll. Det var tre veckor kvar till beräknad förlossning.

Efteråt fick Jeanine omtumlad uppsöka sjukhus, för att kontrollera hur barnet i magen mår. Jeanine har kramper i magen. Hon berättar att hon och dottern mår dåligt och säger att hon har blåmärken över hela kroppen. Händelsen är polisanmäld.

Just ja, Jeanine är svart.

Nedbrottade av polisen

I dagarna har vi pratat mycket om rasprofilering. I TV4:s “Kalla Fakta” vittnar cirka hundra svenskar med utländskt ursprung om hur de har blivit stoppade, kontrollerade och i vissa fall nedbrottade av polisen – utan anledning.

I ett mycket kritiserat inslag säger nyhetsankaret Anders Kraft: “Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr “Merca” tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella.”

Ett annat mobilklipp cirkulerar i sociala medier. Det visar hur en ordningsvakt i Kista Galleria i Stockholm tvingar ner en 12-årig pojke på golvet. Pojkens syster Sofia Mohamed säger till Expressen att hennes lillebror fick en hjärnskakning när vakten slog pojkens huvud mot golvet. Händelsen är polisanmäld.

Just ja, 12-åringen är svart.

Att rasprofilering sker i Sverige är bortom varje tvivel. Det finns laglydiga människor som känner trygghet när de ser väktare och poliser. Det finns laglydiga människor som känner otrygghet när de ser väktare och poliser. Gränsen går vid deras hudfärg.

Och vi har bara börjat gräva i det här. Problemet måste upp till ytan, och systemet måste felsökas. För ett samhälle får inte se ut så här.

En väktare trycker hårdhänt ner en höggravid kvinna med magen neråt på en bänk. Hennes dotter gråter förtvivlat.

Tänk dig nu att hon är vit.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige måste ta itu med rasprofileringen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet avslöjar rasism hos ordningvakter

Sociala medier

Tunnelbanan

Stockholm

Rasism

Segregation