Tjuvjägare hotar licensjakt på varg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lars Hedelin / AFTONBLADET / 7550

Så är 2018 års licensjakt på varg i gång.
Första vargen sköts i värmländska Vimyrenreviret på tisdagsförmiddagen, rapporterar SVT.

Det var en hanne på 42 kilo som sköts redan vid halv elva på förmiddagen. Lite senare samma dag sköts ytterligare en varg i reviret och egentligen kan licensjägarna fortsätta för de har tillstånd att skjuta sex vargar vid Vimyren.

Problemet är bara att länsstyrelsens naturbevakare bara funnit spår av två djur. Fyra vargar har helt enkelt försvunnit.

I fem svenska län får totalt 22 vargar skjutas i år, men jakten kan komma att begränsas för att det helt enkelt saknas vargar på flera håll. I Örebro syns inga spår efter de två vargarna i Kindlareviret och i Dalarna saknas DNA-spår efter tiken i Flatenreviret. Även Värmland noterar att flera djur har försvunnit ur andra revir.

Vargbristen som hotar

Tidigare är det överklaganden och EU-beslut som stoppat vargjakten, men i år är det vargbrist som hotar.
Tjuvjakt kan vara en orsak, även om alla inblandade slår ifrån sig.

Men nästan var tionde varg som obduceras vid Statens Veterinärmedicinska anstalts har antingen dödats illegalt eller så har djuren gamla skottskador. De flesta av exemplaren har skjutits i Värmland eller Dalarna. Vargforskaren Håkan Sand på forskningsprojektet Skandulv konstaterar att en av de vanligaste dödsorsakerna för varg är just illegal jakt.

Det kan drabba vargstammen, men framför allt alla de jägare som slagits för rätten att lagligt skjuta varg. Den illegala jakten hotar faktiskt den svenska licensjakten för utan vargar lär det inte bli någon jakt alls.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM

Vargar

Jakt