Vem ska betala M:s valrörelse?

Väljarna har rätt att får veta var de politiska partierna får sina pengar ifrån. Det är olyckligt att M vill tillåta anonyma partibidrag i valet.

I dag skriver Moderaterna, och övriga allianspartier, på DN debatt att de vill tillåta anonyma partibidrag i valen till Europaparlamentet och riksdagen 2014. Frågan om förbud läggs i en utredning.

I går rapporterade Dagens Industri att Moderaterna har stora ekonomiska problem. Eftersom partiet de senaste tio åren till stor del har varit beroende av hemliga bidragsgivare är frågan om anonyma partibidrag ingen liten sak.

Väljarna har helt enkelt rätt att får veta var de politiska partierna får sina pengar ifrån.

Har M egen grundlag?

Motivet för att tillåta anonyma bidrag är, enligt Moderaterna, att ett förbud är "komplicerat" enligt grundlagen.

När man läser regeringens skrivelse i frågan framstår detta dock inte som något problem. I stället skriver regeringen där: "Om bidragsgivaren är okänd för det parti eller den valkandidat som har tagit emot bidraget torde inte någon särskild bindning kunna uppkomma mellan givare och mottagare."

Misstanken infinner sig att Moderaterna i efterhand uppfunnit en konstitutionell argumentation för att det låter bättre.

Ett fritt samhälle

Moderaterna vill också utreda: "politiska partiers ekonomiska kopplingar till till exempel fackföreningsrörelser". Det handlar om att diskutera ett förbud mot den facklig-politiska samverkan som Socialdemokraterna och LO haft sedan 1890-talet.

I ett fritt samhälle får företag, organisationer och föreningar vanligen göra vad de vill utan att staten lägger sig i. Oavsett om de heter Svenskt Näringsliv, Timbro eller LO.

Bromskloss

Tidigare var Socialdemokraterna motsträviga när det gäller lagstiftning om partibidrag. Det var feltänkt men sedan valet 2010 är partiet för. Nu har Moderaterna övertagit rollen som bromskloss.

Vem betalar?

Det stora problemet är att vi nu kommer att gå in i ytterligare en valrörelse där väljarna inte får veta vem som betalar Moderaternas räkningar.

Har exempelvis de stora ekonomiska intressen som står bakom företag som Carema, Attendo, McDonalds och JB-koncernen lämnat bidrag till Moderaterna? De har tjänat miljarder på politiken och partibidrag är fickpengar i jämförelse.

Och hur blir det i valen som kommer? Efter dagens utspel måste frågan ställas, vem förväntar sig Moderaterna ska betala deras valrörelse?

Följ ämnen i artikeln