Internet knäcker drabbade flickor

Uppdaterad 2013-10-28 | Publicerad 2013-10-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det som har förändrats är inte sexualiteten utan möjligheten att mångfaldiga den. Det domarna i Göta hovrätt möjligtvis kan notera är att det finns många porrfilmer på nätet, precis som det finns många kakrecept

På nätet kallade han sig för Sebbe, William, Adam eller Jacob.

Namn som är vanliga bland killar i 20-årsåldern.

I själva verket var han tio år äldre. Den nionde oktober greps han av Stockholmspolisen, misstänkt för att ha utnyttjat minst ett tjugotal flickor. Yngsta flickan var bara tolv år gammal. Misstankarna mot mannen handlar om grovt sexuellt övergrepp på barn, grovt sexuellt tvång samt grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Brotten har begåtts via nätet. Genom hot har mannen tvingat flickorna att ställa upp framför kameran.

I kväll går Rikskriminalens Jörgen Lindeberg ut i tv-programmet Efterlyst. Polisen misstänker att fler flickor kan ha utsatts för mannen. Det här kan vara ett av de största groomingärendena någonsin.

De drabbade flickorna mår dåligt.

– Vi är glada att vi i det här ärendet har ingripit innan någon har tagit sitt liv, säger Jörgen Lindeberg.

Som alla andra tänker han på den 13-åriga Kumlaflickan som i våras kastade sig framför tåget. En äldre man hade lurat henne att klä av sig framför webbkameran och sedan hotat med att sprida filmen.

Bara hotet var tillräckligt.

Alla vet att det som hamnar på nätet aldrig försvinner. Att det inte går att radera. Att alla kan se.

De senaste dagarna har debatten handlat om den unga kvinna som hamnade på olika porrsajter. Hennes dåvarande pojkvän hade filmat paret när de hade sex och sedan lagt ut filmen så att alla kunde se den.

Flickan anmälde och före detta pojkvännen dömdes för grov kränkning att betala ett skadestånd på 130 000 kronor. Pojkvännen överklagade och Göta hovrätt satte ner skadeståndet till 25 000 kronor.

Motiveringen var att det har blivit "alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor".

Som om vi skulle ha blivit så mycket mer frisläppta bara för att vi fick internet. Det som har förändrats är inte sexualiteten utan möjligheten att mångfaldiga den. Det domarna i Göta hovrätt möjligtvis kan notera är att det finns många porrfilmer på nätet, precis som det finns många kakrecept.

Det innebär inte att vi har mer öppet sex eller ens att vi bakar fler kakor.

Det är mångfaldigandet som är poängen och faran med internet. Det är spridningen till många som knäcker de flickor som drabbats av grooming.

Det är den stora uppmärksamheten som får den unga kvinnan att nu överklaga till Högsta domstolen. Förhoppningsvis kan HD pröva hovrättens frisläppta sexualsyn. Eller åtminstone lära rättsväsendet en del om faran med internet.

Det som hovrätten beskriver som "öppet och utåtriktat" är nämligen den riktigt allvarliga kränkningen.