ÅSIKT

Rätt att ta strid mot rasisterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: P-O SÄNNÅS
förtjänar motprotest Att protestera högljutt mot Sverige­demokraterna sägs vara en odemokratisk handling. Det är en obehaglig hållning, som strider mot grundläggande liberala värden.
LEDARE

8 NOVEMBER 2013. Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, en del av den neofascistiska våg som sveper över Europa.

– Vi ska bränna dig, ditt jävla judesvin. Fy fan, ditt äckliga ­lilla judesvin. Passa dig! Vi ska komma och döda dig!

Så sa SD:s förre ordförande Anders Klarström i ett anonymt telefonsamtal till tv-profilen Hagge Geigert.

Klarströms efterträdare, ­Mikael Jansson, sitter fortfarande i riksdagen. Han använde en mer allmän rasbiologisk ­retorik, snarare än att specifikt hetsa mot judar.

Ägnar sig åt hot och hat

På sommaren 1996 höll partiets tidigare vice ordförande ­Tina Hallgren Bengtsson ett ­nazistmöte utanför Höör i Skåne. Hon gjorde Hitlerhälsning framför ett bokbål. 

Sverigedemokraterna har på senare år försökt snygga till sin publika image, och i etablerade medier framstå som ett parti som andra. Parallellt med detta ägnar sig partiets språkrör på nätet, ­Avpixlat, åt hot och hat. Mot ­enskilda med­borgare, journalister, tonåringar som twittrar nedsättande om Jimmie Åkesson, Icahandlare som välkomnar invandrare.

Syftet är att med odemokratiska medel skrämma och tysta.

Fick tårta i ansiktet

Förra året publicerade Expressen en film där ledande ­företrädare för Sverige­demokraterna uttrycker sig rasistiskt, beväpnar sig med järnrör, kallar en kvinna för hora och hotar en man med våld.

I veckan fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en tårta i ansiktet vid en boksignering på Södermalm i Stockholm.

Det är fullständigt oacceptabelt, som denna ledarsida skrev i går.

Svenska politiker måste kunna verka i offentligheten ­utan att vara rädda för att bli ­hotade eller fysiskt attackerade. 

Men i debatten efter attacken hörs ­också andra argument.

Att protestera högljutt mot Sverige­demokraterna sägs vara en odemokratisk handling. Det är en obehaglig hållning, som strider mot grundläggande liberala värden.

Sverigedemokraterna har samma rätt som alla andra att föra fram sina åsikter. Men de har inte rätt att tala oemotsagda.

Skiljer på människor

Sverigedemokraternas politik syftar till att skilja på människor och människor. De vill ­definiera svenskhet utifrån ras, religion, historia och etnicitet.

Zlatan, Gina Dirawi och Loreen är ­inte riktigt svenska, enligt SD. Därmed utmanar Sverigedemokraterna något av det svenskaste som finns – toleransen och ­öppenheten.

Att människor protesterar mot detta är inte bara deras ­demokratiska rättighet. För oss som värnar ett öppet och tolerant samhälle är det dessutom vår förbannade skyldighet att markera mot ett rasistiskt ­parti.

Det är rätt att protestera mot Sverigedemokraterna. Högljutt och ihållande.

avKarin Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM