Reinfeldts regering vilar på SD:s röster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I nio av tio voteringar där SD är vågmästare stödjer de regeringen

SD röstar nästan exakt som alliansens partier i de voteringar där de är vågmästare mellan blocken. Nya siffror från riksdagens utredningstjänst visar att SD:s stöd åt regeringen till och med ökat under hösten.
SD röstar nästan exakt som alliansens partier i de voteringar där de är vågmästare mellan blocken. Nya siffror från riksdagens utredningstjänst visar att SD:s stöd åt regeringen till och med ökat under hösten.

I dagens partiledardebatt försökte Annie Lööf kleta ihop Socialdemokraterna med Sverigedemokraterna. Hon kastar verkligen sten i glashus.

Nya siffror från Riksdagens utredningsjänst som Dagens Nyheter redovisar idag visar att Sverigedemokraterna röstar med Annie Lööf och regeringen nio av tio gånger i de voteringar där blocken står mot varandra.

- En röst på Jimmie Åkesson är en röst på Fredrik Reinfeldt som statsminister, säger Mikael Damberg, socialdemokraternas gruppledare till DN.

Siffertrixande

Sverigedemokraterna har konsekvent röstat med regeringen hela mandatperioden. De är därmed knappast vågmästare i ordets verkliga mening, utan röstar i princip som ett borgerligt parti.

Som svar på kritiken försöker nu både Sverigedemokraterna och vissa borgerliga debattörer trixa med siffrorna.

Det kan därför vara värdefullt att gå igenom exakt hur Riksdagens utredningstjänst har räknat.

9 av 10 gånger

Beräkningen bygger på huvudvoteringar i riksdagen, alltså förenklat de voteringar som slutligen avgör ett visst ärende. I höstas hölls 199 huvudvoteringar och Riksdagens utredningstjänst har räknat på 198 av dem. Den votering som inte är medräknad var den talmannen stoppade om höjd brytpunkt för statlig skatt. Frågan avgjordes sedan en knapp vecka senare trots detta.

Vid dessa 198 huvudvoteringar röstade Alliansen och de rödgröna partierna på olika förslag vid 40 tillfällen.

Det är då, men bara då, Sverigedemokraterna är vågmästare och vid dessa 40 voteringar röstade de 36 gånger med Alliansen och bara två gånger med de rödgröna.

Stödparti

Det är bara när Sverigedemokraterna är vågmästare som de har möjlighet att avgöra frågor. Det är också bara vid dessa tillfällen som deras röster har betydelse för regeringsfrågan.

Sanningen är ganska enkel, om inte Sverigedemokraterna hade agerat som ett borgerligt stödparti sedan valet 2010 skulle inte Fredrik Reinfeldt ha kunna regera.

Därför är siffrorna från Riksdagens utredningstjänst en rejäl huvudvärk för Stefan Löfven. Om Sverigedemokraterna blir vågmästare efter nästa val kommer det bli mycket komplicerat att regera.

Stödet ökar

Att Sverigedemokraterna röstar med regeringen nio av tio gånger är en ökning från förra riksdagsåret.

Till Fredrik Reinfeldts fördel ska sägas att Sverigedemokraterna trots detta inte fått igenom en enda av sina viktiga frågor. Både i Norge och Danmark har de borgerliga partierna släppt in högerextremister i värmen. Något liknande har vi inte sett i Sverige vilket är oerhört viktigt.

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN