Mejla

Anders Lindberg

Judehatet tillhör inte det förflutna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Att nazister demonstrerar vid 75-årsminnet av kristallnatten är knappast en slump

Världens viktigaste dagbok Anne Frank gömde sig undan Hitlers soldater i Amsterdam mellan 1942-1944. Hennes dagbok är en levande skildring av det mörkaste kapitlet i mänsklighetens historia. Idag marscherar nazisterna igen.
Världens viktigaste dagbok Anne Frank gömde sig undan Hitlers soldater i Amsterdam mellan 1942-1944. Hennes dagbok är en levande skildring av det mörkaste kapitlet i mänsklighetens historia. Idag marscherar nazisterna igen.

På en oansenlig adress vid en av Amsterdams kanaler, Prinsengracht, ligger en fyra våningars tegelbyggnad. Här, i en hemlig del av huset, gömde sig mellan 1942 och 1944 bland andra den lilla judiska familjen Frank.

Yngsta dottern, Anne Frank, hade fått en dagbok i present på sin 13-årsdag. I den skrev hon om konflikter och funderingar, om rädsla och hopplöshet i gömstället. Men också om familjens liv, glädjeämnen och vardag.

Dog i koncentrationsläger

Familjen hade flytt till Amsterdam från Tyskland 1933, samma år som Adolf Hitler tog makten. Men 1940 marscherade tyska soldater in i Nederländerna och familjen tvingades gömma sig.

Den sista anteckningen i Anne Franks dagbok gjordes 1 augusti 1944. Tre dagar senare förråddes gömstället och familjen greps av tysk polis.

Anna Frank dog, tillsammans med sin äldre syster Margot, i koncentrationslägret Bergen-Belsen i mars 1945. En månad senare befriades lägret av britterna.

Anne Franks dagbok är en annorlunda skildring av det mörkaste kapitlet i mänsklighetens historia.

Kristallnatten

Förintelsen av de Europeiska judarna började inte med Anne Frank, inte heller med Bergen-Belsen eller Auschwitz.

Antisemitismen, judehatet, har uråldriga rötter i Europa. Att judar mördas är inget nytt. När förföljelsen började vände många bort blicken, sen var det för sent.

På kvällen den 9 november 1938, i dag för 75 år sedan, inledde nazisterna en organiserad attack på judar i Tyskland och Österrike. I propagandan framställdes det som spontan folklig vrede efter att en tysk diplomat dödats i Paris av en 17-årig jude. Synagogor brändes, judiska affärer förstördes och ungefär 400 judar mördades eller tvingades begå självmord. Efter allt krossat glas på gatorna kallas det "kristallnatten".

Det blev inledning på det som nazisterna döpte till "den slutgiltiga lösningen av judefrågan", folkmordet på 6 miljoner judar.

Dagens nazister marscherar

I dag har nazistiska Svenska motståndsrörelsen utlyst en demonstration i centrala Stockholm. Svepskälet är att de vill protestera mot att myndigheterna i Grekland slagit ner på nazistpartiet Gyllene gryning efter att personer med kopplingar till partiet gripits för mordet på en antirasistisk artist. Men att nazister demonstrerar vid 75-årsminnet av kristallnatten är knappast en slump.

– Det är vansinnigt obehagligt och motbjudande, säger EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP).

Det har hon helt rätt i. Men det är också en tydlig påminnelse om att de värderingar som en gång skickade Anne Frank till Bergen-Belsen inte bara tillhör historien.

30-talet är närmare än vi ibland kanske tror.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg