Mejla

Daniel Swedin

Medan S väntar vågar M gå före

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

EN FJÄRDEDEL JOBBAR 25 procent av de svenska papporna tar fortfarande inte ut några ledighetsdagar under sina barns två första år. Det borde vara en fråga för Socialdemokraterna att se till att föräldraförsäkringen utnyttjas av båda föräldrarna men nu kommer i stället Moderaterna med ett förslag i frågan.
EN FJÄRDEDEL JOBBAR 25 procent av de svenska papporna tar fortfarande inte ut några ledighetsdagar under sina barns två första år. Det borde vara en fråga för Socialdemokraterna att se till att föräldraförsäkringen utnyttjas av båda föräldrarna men nu kommer i stället Moderaterna med ett förslag i frågan.

7 april 2014. föräldraförsäkringen

”Sverige ska ha en individualiserad föräldraförsäkring. Om detta är vi överens”.

Så sa socialdemokraten Lena Hallengren för ganska exakt ett år sedan på partiets kongress i Göteborg.

Sedan bestämde partiet i stället att de kanske ska införa ­ytterligare en ”pappamånad” i föräldraförsäkringen någon gång ­under nästa mandatperiod.

En fjärdedel av alla svenska pappor tar fortfarande inte ut några ledighetsdagar alls under sina barns första två år i livet.

I förra veckan meddelade TCO till och med att pappornas ökande uttag av föräldradagar nästan avstannat.

Påverkar lönerna

Efter 40 år med föräldra­försäkringen och trots stora framsteg verkar ett jämställt ­uttag fortfarande långt borta.

Det får effekter: Arbetsgivare som utgår från att kvinnor ­kommer vara hemma längre med sina barn. Män som förutsätts jobba i stället. Och kvinnor som får lägre lön och sämre ­karriärmöjligheter.

I dag har kvinnor bara 86 procent av den lön män har. Varje yrkesgrupp som domineras av kvinnor har sämre betalt än löntagarkollektiv som domineras av män. I nio av de största ­yrkesgrupperna tjänar män bättre än kvinnor.

Borde vara en S-fråga

Det finns en växelverkan mellan ett ojämlikt arbetsliv och en ojämlik vardag. Vi lever med könsroller som får män att prioritera arbetet framför familjen. Vi lever med ett arbetsliv som betalar kvinnor sämre för deras arbete, som i sin tur gör att ännu större ansvar för hemmet faller på kvinnan.

En föräldraförsäkring där pappan får ta lika stort ansvar som mamman för jobbet där hemma bryter inte den onda cirkeln, men det är ett bra steg på vägen.

Är det några som borde ­begripa det där så är det Socialdemokraterna. Men de vill inte prata om att individualisera ­eller ens tredela föräldraförsäkringen om de vinner valet. De tror att väljarna kommer bli ­arga. De vill vänta, tills opinionen är redo.

M kom med nytt förslag

Hade Sverige ens varit så jämställt som det är i dag om S på 60- 70-, 80- eller 90-talen väntat på opinionen?

Så medan S väntar händer ­något annat.

Moderaterna, som ju inte gjort sig kända för att ­vara några jämställdhetspoli­tiska förkämpar, skickade i helgen ut signaler om att de nu är för en tredelning av föräldraförsäkringen.

Är det opinionen som har svängt eller ser vi ett parti som faktiskt vågar gå före?

Vi passar frågan till de väntande Socialdemokraterna.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN