Mejla

Karin Pettersson

Stoppa rovdriften på de mest utsatta

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt talade om bristen på frihet i sitt jultal i går.

Han pratade om hur kvinnor tas till Sverige, blir offer för människo­handel när de hoppats på jobb och i stället hänsynslöst utnyttjas. Han var bekymrad. Han ville ha hårdare tag mot trafficking.

Kvällen innan stod Reinfeldts arbetsmarknads­minister Elisabeth Svantesson i SVT:s Agenda.

Hon pratade om de regler på svensk arbetsmarknad som gör det möjligt för människor att komma till Sverige när de hoppats på jobb och i stället bli hänsynslöst utnyttjade. Hon var inte bekymrad. Hon ville ­absolut inte göra något åt saken.

■ ■ ■

60 timmars jobb i veckan för 6 500 kronor i månaden. Det är ersättningen till de vietnamesiska kvinnor som betalat dyrt för att komma till Sverige och jobbar på ­nagelsalonger runt om i Stockholm. Kvinnorna tvingas ­enligt Kaliber i P1, som rapporterade om detta i höstas, att sova flera stycken i små bostäder.

Det är bara ett exempel. Det finns många fler.

Arbetskraftsinvandring är i grunden något bra. Det ska vara möjligt för männi­skor att komma och arbeta i vårt land. Det bygger ­Sverige starkt.

■ ■ ■

Men det system som ­regeringen och Miljöpartiet skapade 2008 fungerar inte. Det leder i många fall till ­utnyttjande av utsatta människor. Det är ovärdigt Sverige och skamligt att det får fortsätta.

I teorin finns krav på att löner och villkor för de som arbetskraftsinvandrar ska vara schyssta. I verkligheten ser det helt annorlunda ut. Erbjudandet till den anställde är inte rättsligt bindande. Oseriösa arbetsgivare kan skicka in ett papper med påhittade siffror till Migrationsverket.

När tillståndet beviljats betalar man ut en helt annan lön till arbets­tagaren.

Den som jobbar har inga möjligheter att göra något. Det finns nämligen inga fungerande sanktioner mot arbetsgivare som utnyttjar anställda. Det är i praktiken helt riskfritt att låta folk jobba för slavlöner.

■ ■ ■

Den som klagar åker ut. Det är en ren gisslansituation.

Reglerna har fått hård kritik från såväl fackförbund som ansvariga myndigheter.

I höstas kom ett paket med ett tandlöst förslag på åtgärder.

Det handlar bland annat om att Migrationsverket ska göra fler efterkontroller. Enligt såväl LO som TCO och SACO kommer reglerna ­inte hjälpa. I sitt yttrande till regeringen skriver Migrationsverket att det ”inte är sannolikt att missbruket kommer upphöra”.

■ ■ ■

I dagarna fyller de nya reglerna för arbetskrafts­invandringen fem år.

I samband med detta har Svenskt Näringsliv gått ut och hyllat reformen sam­tidigt som man anklagat LO och Socialdemokraterna för protektionism.

Att regeringen, Miljöpartiet och Svenskt Näringsliv nu går till attack mot sina ­kritiker i stället för att ta ansvar för konsekvenserna av sin egen politik är närmast oanständigt.

■ ■ ■

Om man menar allvar med att värna öppenhet och rätten att arbeta i Sverige ­borde strategin vara att värna de mest utsatta. Att göra allt för att förhindra missbruk av människor, att stå på den enskildes sida och garantera ­lika rättigheter till alla som jobbar i vårt land.

Apropå Fredrik Reinfeldts vackra ord om frihet, alltså.

avKarin Pettersson

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM