Mejla

Eva Franchell

Så snabbt åldras en kristdemokrat

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor snabbspolade sitt eget åldrande på helgens riksting.
Ebba Busch Thor snabbspolade sitt eget åldrande på helgens riksting.

I helgen försvann ytterligare en kvinna från politiken.

Kristdemokraterna röstade bort dugliga Emma Henriksson till förmån för en äldre man. Den avdankade tv-kändisen Lars Adaktusson blir partiets andre vice ordförande och det verkar vara en borgerlig trend just nu. När det går dåligt för partierna är det kvinnor som Birgitta Ohlsson, Anna Kinberg Batra och Emma Henriksson som ryker.

Alldeles oavsett vad man tycker om partiernas politik är det en allvarlig signal, särskilt i tider då kvinnors värde ändå ifrågasätts på så många håll.

Överlevnadsstrategi

Möjligtvis har Ebba Busch Thor ändå hittat ett sätt att överleva i Kristdemokraterna. På rikstinget i helgen snabbspolade hon helt enkelt sitt eget åldrande i en film om äldreomsorg. Sannolikt är även hennes dagar snart räknade för sedan hon tog över partiet har det legat stadigt under riksdagsspärren.

Hoppet ställs i stället till Lars Adaktusson som till skillnad från Emma Henriksson är starkt konservativ. Frågan är dock vem som ska rösta på honom när det finns så många konservativa högerkandidater i både Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Lång kändislista

Det är trångt på högerflanken, men det är inte konstigt att Kristdemokraterna ändå kastar in en konservativ kändis. I brist på politik har Kristdemokraterna alltid kastat in en kändis, listan på känt folk som passerat i partiet är hur lång som helst. Premiärlejonet Alice Timander, revyartisten Eva Rydberg, miljökämpen Björn Gillberg, cancerläkaren Jerzy Einhorn, kontroversielle krönikören Marcus Birro, journalisten Gert Fylking, professorn Leif GW Persson, förra vd:n Ebba Lindsö, tv-mannen Siewert Öholm, förre Kungen av Kungsan Paolo Roberto, stjärnadvokaten Peter Althin och förre generalsekreteraren i Röda korset Anders Wijkman.
De flesta har stannat en valrörelse och sedan försvunnit igen. Ingen kändis har någonsin lyckats lyfta partiet så varför skulle Lars Adaktusson klara det bättre? I själva verket ser det mörkare ut än någonsin för Kristdemokraterna. Hittills har partiet räddats av moderata stödröster, men i nästa års val kommer moderaterna sannolikt att vilja rädda sitt eget parti.

Kvar blir då ett övergivet kristdemokratiskt parti med en kändis, men utan någon tydlig politik.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.