ÅSIKT

Vi bygger bostäder och en social katastrof

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I dag var det debut för M-ledaren Ulf Kristersson i riksdagens partiledardebatt. Och han inledde med att uttrycka en önskan om en stor blocköverskridande migrationsuppgörelse. Det kan säkert vara bra, men även bostadspolitiken skulle behöva göras upp i enighet över blockgränsen. Här finns mängder av smärtpunkter som rör frågor om människors privatekonomi och den finansiella stabiliteten.

Utbudet är för stort

Just nu är det rekordlätt att hitta en bostad att köpa. Enligt statistik från sajten Hemnet är antalet bostäder som ligger ute till försäljning rekordstort. I slutet av september fanns det 21 920 bostadsrätter till salu i Sverige, och det är drygt 4 500 fler jämfört med september i fjol. Att det byggs så mycket just nu tros vara en orsak till att det också strömmar ut bostäder till försäljning.
Men särskilt lätt att få en bostad är det nu inte. Det kostar nämligen fortfarande skjortan att köpa. Enligt senaste siffrorna från Mäklarstatistik så är medelpriset för en kvadratmeter 40 687 kronor. I Stockholm är det över 95 000 kronor. Det är också rejäla ökningar på ett år.

Andra orosmoln börjar synas.

Journalisten Per Björklund har på sin blogg listat rader av stockholmska byggprojekt med passerad eller snar inflyttning där det finns flera lägenheter osålda. I storstadsområdena har vi vant oss vid att allt sålt slut innan byggstart och det oavsett vad lägenheterna kostar. Nyligen avslöjade Svenska Dagbladet att allt fler byggbolag erbjuder bostadsköpare att bo gratis i upp till två år. Tolkningen, som bland annat Sveriges Byggindustrier nu gör, är att utbudet på bostadsrätter är alldeles för stort.

Utbudet är för dyrt

Samtidigt meddelade fastighetsjätten Wallenstam i veckan att de inte längre kan sälja sina nybyggda bostadsrätter i Solberga. Alltså görs de om till hyresrätter. Dyra hyresrätter.

Från flera platser i landet kommer rapporter om att de hyresrätter som byggs är så dyra att nyanlända, äldre som vill flytta från sina villor, unga och arbetslösa aldrig kommer att ha råd att bo där. Om inte priserna sänks eller inkomsterna höjs så kommer de människor för vilka bostadsbristen är på allvar aldrig att få en bostad.

På bara 10 år har hyrorna i nybyggda lägenheter ökat med 40 procent, enligt Hem och Hyra. Siffror som Hyresgästföreningen i Uppsala tagit fram visar att hyresvärdarnas inkomstkrav i kombination med höga hyror gör att 60 procent av Uppsalaborna inte har ekonomi att hyra en nyproducerad tvårumslägenhet.

Men med dagens låga räntor är det ändå billigare att bo i en bostadsrätt än i en nyproducerad hyresrätt. Och det även om man räknar in amortering. Går räntan upp – vilket Riksbanken räknar med kommer ske nästa år – kommer det snabbt förändras. I SBAB:s undersökning “Bo och låna 2016” uppger 3 procent av låntagarna att de skulle tvingas flytta om räntan tickar upp några procentenheter. Det låter kanske inte så mycket, men det är trots allt tiotusentals hushåll vi talar om.

Byggboomen och det rekordstora utbudet på bostäder är en klen tröst för alla som inte har råd med hyran i en nyproducerad hyresrätt eller vill eller kan låna till en dyr bostadsrätt. Sverige måste bort från en modell där byggandet sker nästan helt på marknadens villkor.

Det kommer att göra mäklare, banker och byggherrar sura men just nu bäddar vi för en social katastrof.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


ARTIKELN HANDLAR OM