Mejla

Daniel Suhonen

Biden kan lära S om vänsterpolitik

Den här krisen har vi inte råd att slarva bort

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Joe Biden har tagit intryck av den politiska vänstern i sin omstart av ekonomin i USA. Här krokar han arm med Bernie Sanders. Magdalena Andersson borde se och lära.
Joe Biden har tagit intryck av den politiska vänstern i sin omstart av ekonomin i USA. Här krokar han arm med Bernie Sanders. Magdalena Andersson borde se och lära.

LEDARE

Varför dör så många i just Sverige i corona? En delförklaring kan vara att ”i Sverige går det en sjuksköterska på 16 gamla, medan en sjuksköterska i Norge bara har hand om drygt två”, som Cecilia Garme noterade nyligen. Sjukskötersketätheten är sex gånger högre i Norge än i Sverige.
Den strid som måste tas för att ha råd med fler sjuksköterskor handlar om den ekonomiska politiken. Som Swedbanks prognoschef Andreas Wallström visade nyligen förutspås Sverige trots pandemiåtgärderna ha en över tid sjunkande statskuld, efter en kort topp 2020-21.
Stödåtgärderna är i jämförelse med de flesta andra länder små. Wallström sammanfattar: Åtstramningen fortsätter i Sverige. Statsskulden kommer aldrig gå över 40 procent av BNP vilket är superlågt. Ja, lägre än Norges.

Tyvärr verkar både Magdalena Andersson (S) och Elisabeth Svantesson (M) hålla fast vid att ”ansvar” för Sverige är att hålla statsskulden extremt låg. Det är det samma som att låta samhällsbehov av investeringar i välfärd, infrastruktur och inte minst klimatomställning stå tillbaka. Risken är överhängande att Sverige snabbt kommer återgå till åtstramning för att ”betala tillbaka” stödåtgärderna.
I korthet är detta en politik för stora nedskärningar i välfärden och ett land som halkar efter när exempelvis vägarna inte håller måttet som Trafikverket rapporterade i veckan.

Magdalena Andersson har nu en skyldighet att bryta denna skadliga armkrok med
Moderaterna om permanenta nedskärningar. Överskottsmålet fick stryka på foten för att rädda företagen under pandemin. Nästa prioritet måste vara att förbättra välfärden, inte minst i form av äldrevård och sjukvård och klara klimatkrisen. Det gör vi inte om vi fortsätter krympa statsskulden och låter bli att investera.

Som Milton Friedman sa: Slarva aldrig bort en god kris.

Joe Biden överraskar mig positivt med att ta initiativet medan han kan. Han har utfärdat presidentorder om att förbjuda privata fängelser, och dragit till sig radikala ekonomer som Stephanie Kelton som rådgivare, Sverigeaktuell med sin bok ”Underskottsmyten”. Keltons tes som delas av allt fler ekonomer är att budgetunderskott inte är så farliga som politiker låter påskina.

Även valet av Janet Yellen som finansminister indikerar att Joe Biden fattat att det
som behövs nu är att sätta människor i arbete.

Magdalena Andersson bör lyssna på vice Riksbankschefen Anna Breman som i en stor intervju i Dagens industri talar om behovet av en aktiv finanspolitik för att ta oss ur coronakrisens ekonomiska svall.

Problemet just nu är inte att ekonomerna är höger utan att Magdalena Anderssons är det. Hon måste ta till sig den ekonomiska diskussionen och inte bara som innan jul passivt sammanfatta att folk vill ha en större stat. Ja men ordna det då, finansministern.
Den här krisen har vi helt enkelt inte råd att slarva bort.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Arbetarna kommeravgöra valet 2022

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Finanspolitik

Magdalena Andersson

Joe Biden

Socialdemokraterna

Elisabeth Svantesson

Överskottsmålet

Ekonomisk politik