Mejla

Jonna Sima

Hämndporr blir inte snällare på norska

"Delete me" visar internets mörka sida

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Delete me” är en ny norsk tv-serie på Viaplay där seriens Marion blir utsatt för så kallad ”hämndporr”.
”Delete me” är en ny norsk tv-serie på Viaplay där seriens Marion blir utsatt för så kallad ”hämndporr”.

Ännu en gång har Norge levererat en urstark ungdomsserie som sätter fingret rakt på samtidens pulsåder. För ett par år sedan var det "Skam" som fick även vuxna att vilja följa fem norska ungdomar i gymnasieåldern i Oslo. Serien som lyckades skildra vänskap mellan tjejer på ett trovärdigt sätt och lärde oss norska begrepp som "føkkboy" (en som ligger runt), "drietkult" (skitbra), "hooke" (hångla) och "russebuss" (studentbuss).
Nu är det "Delete me" som redan har slagit nordiskt tittarrekord för ungdomsserier på strömningstjänsten Viaplay. Också den handlar om ungdomar i "russebussåldern", vänskap, svek – och övergrepp på internet.

Mobilen hade en helt central funktion i "Skam", men i ljuset av "Delete me" framstår "Skam"-tiden som ett oskuldsfullt 1950-tal. Nu är mobilerna snarare en form av handgranat med potential att ödelägga unga människors tillvaro med ett klick.

Farligare att vara ung idag

Marie Kristiansen är upphovsperson till ”Delete me” och har både skrivit och regisserat serien. I sitt arbete med serien har hon intervjuat ungdomar som varit med om liknande händelser som de som skildras i ”Delete me”.

"Sociala medier och internet har gjort det farligare att vara ung. Förut var ungdomstiden ett relativt slutet universum. Om du gjorde ett misstag så var det i ett mindre sammanhang. Nu riskerar du att bli märkt för resten av livet på grund av exempelvis ett felsteg på fyllan, trots att det inte ens är ditt eget fel”, har hon sagt om tankarna bakom serien.

I "Delete me" får vi följa vännerna Marion och Marit som varit en vinnande duo i konstsim och drömmer om att få ett stipendium till Miami – och försöka slå sig in i det tuffa gänget på gymnasiet. Inträdesprovet är en sorts duell där de tvingas twerka (dansa porrigt), låtsas suga av en kille och hångla med varandra.


Bara en av vännerna går vidare och få följa med på den eftertraktade russebussen.
Allting förändras snabbt efter att en video, där Marion har sex med två killar på skolan samtidigt, fått snabb spridning på nätet utan hennes samtycke.

Killarna som varit inblandade i videon lever på som vanligt efteråt, medan Marions tillvaro slås sönder. Polisen är oförstående, vuxna försöker släta över det som hänt och på skolan blir hon känd som "horan".

Olagligt att sprida sexbilder

Varje avsnitt inleds med en informationstext om att den som varit med om något liknande eller känner någon som har varit utsatt för så kallad "hämndsex" kan vända sig till Näthatshjälpen.se för tips och råd. Det borde också stå att personerna ska vända sig till polisen.

Sedan 2018 har Sverige en lag om olaga integritetsintrång som innebär att det är straffbart att sprida integritetskänsliga bilder. Sedan lagen trädde i kraft har antalet anmälningar av "hämndporr" ökat kraftigt, men polisen och kvinnojourer säger att mörkertalet är stort.

För oss vuxna som inte vuxit upp med sociala medier är det här ett rätt nytt territorium. "Delete me" är för en gångs skull inte bara en sevärd serie för att den är extremt välgjord, utan den ger också vissa nya insikter.

Det är inte längre bara i längdskidåkning som norrmännen är överlägsna oss.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.