Låt inte sportlovet bli en superspridare

Med tiotusentals besökare är marginalerna minimala

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att säga att de ansvariga för sjukvården på vintersportorterna håller andan är kanske en överdrift. Men oron går inte att ta miste på. På flera skidorter förekommer redan coronautbrott och i veckan varnade smittskyddsläkaren i Jämtland för att människor blivit sämre på att följa restriktionerna.

Och nästa vecka börjar sportlovet. I fjällen är allt sedan länge fullbokat.
Skidturismen har spelat en avgörande roll för smittspridningen i Europa. Det verkar helt enkelt som tillresta människor, lössläppt ledighet och trånga utrymmen är den perfekta miljön för coronaviruset.

Utan sportlovsturismen till Alperna för ett år sedan hade Sverige kanske inte drabbats på det sätt vi gjorde i våras.

Drar till fjällen

Nu är det alltså dags igen. Besöksskaror motsvarande en större svensk stad kommer att dra till fjälls för att åka skidor, men också för att festa och umgås.

Allt har gjorts för att upprätthålla distansen. Afterski-musikerna har avbokats, värmeplatserna har flyttats utomhus och det sitter anslag om avstånd i liftköer och i skiduthyrningslokaler.

Dessutom har regionerna ställt upp testplatser för att turisterna snabbt ska få svar på om de drabbats av covid-19.

Små marginaler

Frågan är om det hjälper? Med tiotusentals härligt lediga besökare från olika delar av landet på en liten yta i en mycket liten ort är marginalerna minimala. Med nya virusmutationer kan de snabbt försvinna.

För Sveriges del blev sportlovet 2020 starten på pandemin. Nu finns risken att sportlovet 2021 sätter igång den tredje vågen.

Människor som levt med restriktioner i ett år behöver sin ledighet och turistindustrin på skidorterna behöver besökarna. Men om det betyder att viruset åter kan sprida sig okontrollerat är det ändå inte värt priset.

I tisdags meddelade regeringen att bussar och tåg från och med helgen bara får bokas till hälften. Frågan är om det räcker för att hindra sportlovet från att bli en superspridare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.