Jonna Sima

Politikens haveri ska inte krossa ungas liv

Låt de ensamkommande få rota sig för gott

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ensamkommande asylsökande manifesterade på Medborgarplatsen förra sommaren för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
Ensamkommande asylsökande manifesterade på Medborgarplatsen förra sommaren för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Det finns mycket att säga om den så kallade gymnasielagen. Till exempel att den är en misslyckad kompromiss som påverkat både människor och tilltron till svensk migrationspolitik negativt.

Lagen drevs igenom av Miljöpartiet som hotade att lämna regeringen om inte de 35 000 ensamkommande flyktingar som kom hit 2015 från framför allt Afghanistan skulle få en chans att stanna. Dessa unga människor saknade ofta formella skyddsskäl, men lagen klubbades ändå igenom med stöd av Centerpartiet i riksdagen.
Sedan dess har åren gått och många av dessa afghaner har blivit unga vuxna. Nu har de tagit studenten och måste snabbt skaffa sig ett jobb med avtalsenlig lön. Annars ska de utvisas.

Anmäld för brott mot mänskliga rättigheter

Det är svårt för vilken ung svensk som helst att få ett fast jobb direkt efter gymnasiet, särskilt när arbetslösheten har skjutit i höjden. Att ställa samma krav på unga vuxna som bara varit här i max fem år är oerhört tufft.
I torsdags anmäldes regeringen till FN för grova systematiska brott mot mänskliga rättigheter. Bakom anmälan står kampanjen "Håll ihop Sverige", som vill att de ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som kom hit 2015 ska få flyktingamnesti. De har också samlat ihop 12 000 namnunderskrifter i ett upprop till regeringen mot att tusentals av dessa unga människor ska utvisas.

Det är inte bara kända namn som KG Hammar, Silvana Imam och Suzanne Osten som har skrivit under uppropet. Många människor runt om i Sverige har engagerat sig i dessa ungdomars liv och framtid. Det enda rimliga är att de nu får rota sig i Sverige för gott.

Skadligt med undantag i lagen

Migrationslagarna ska vara tydliga, rättvisa och förutsägbara. Att skapa tidsbegränsade undantag för särskilda grupper kanske ger snabba politiska poänger för partier, men skadar förtroendet för systemet som helhet. Gymnasielagen är på så sätt ett haveri, men det ska inte de ensamkommande bli straffade för.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.