Ledare

I julkalendern får vi fly det sjuka 2020

Av: 

Lina Stenberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Corona gör december 2020 olik alla jular

Årets julkalender "Mirakel" kretsar kring en hundraårig tidsresa. De två flickorna Mira och Rakel byter kropp med varandra. Plötsligt befinner de sig i den andres liv, i ett annat sekel.

Julkalendern visar hur annorlunda livet var 1920. Hur mycket som har förändrats. Hur olika det är att vara barn nu jämfört med då.

Men man behöver inte färdas hundra år tillbaka för att se hur snabbt tillvaron kan förändras. Det räcker med att backa bandet till december 2019. Till livet före corona.

Då, för ett år sedan hade jag just varit på årets första julbord. Mina barns alla avslutningsfikor, uppträdanden, konserter och julbasarer var inskrivna i en tajt kalender. Även glöggfester, julmarknader, svettiga klappköp och matplanering inför julafton med hela tjocka släkten var inplanerade.

Ja det var stressigt, men så har ju december alltid varit.

Nu, ett år senare, är vi i stället mitt i den andra vågen av den världsomspännande pandemi som inte bara tragiskt skördat människoliv utan som också tvingats oss in i en helt ny tillvaro.

Hade vi kunnat föreställa oss detta, då 2019, på väg in i ett nytt årtionde när allt flöt på som vanligt?

Knappast.

I ljuset av den snabba förändringen är det ironiskt att årets julkalender kretsar kring en tidsresa. För skaparna av "Mirakel" kunde ju inte ana att vi inte hade behövt jämföra med 1920 för att få perspektiv på tillvaron.

Men visst finns det, som många hävdar, fördelar med en jul utan den vanliga hetsen. Med ett lugnare tempo och med mer tid för återhämtning och reflektion.
Men det är ändå inte som vanligt.

Jag minns hur snopen jag var när jag en första april blev ilurad att julen skulle ställas in. Utan att erkänna att jag gick på aprilskämtet, funderade jag på vad det skulle innebära.

Ingen tomte, Ingen julgran. Inga julklappar.

Nu, med bara tre veckor kvar till julafton, vet många av oss inte hur vi ska fira. Vilka restriktioner som kommer att gälla. Om vi tillåts resa i landet. Få vara nära våra kära.

December 2020 präglas för många av en rädsla. För viruset. För att vara ensam. För framtiden. Och saknad. Många firar för första gången jul utan en anhörig som avlidit av viruset.

Att vi hjälps åt och följer rekommendationer för att rädda människoliv är självklart överordnat. Men den utbredda oron finns också.

Att julkalendern i egenskap av 60-årig institution visas på tv är inte svaret på detta. Men det är heller inte oviktigt. Det är trots allt en av få saker som är som vanligt detta märkliga år.

Låt oss hoppas att december 2020 blir en historisk parantes. Att vi kan fira jul som vanligt nästa år igen.

Och kanske kan vi lära något av detta år. Att inte julstressa i onödan till exempel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Låt inte regionerna sabba vaccineringen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!