Mejla

Jonna Sima

Klart Djursholm kan betala rättviseskatt

Varför är höjda skatter tabu?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En ny Ferrari kostar runt fem miljoner kronor. Under pandemin har försäljningen av exklusiva sportbilar exploderat i Sverige.
En ny Ferrari kostar runt fem miljoner kronor. Under pandemin har försäljningen av exklusiva sportbilar exploderat i Sverige.

LEDARE

De senaste 12 månaderna har värdet på en genomsnittsvilla i Storstockholm ökat med 3 500 kronor – om dagen. Det innebär att en villa är värd nästan 1,5 miljoner kronor mer idag än när pandemin startade. En liknande utveckling har skett i stora delar av landet. De personer som har ett arbete har kunnat spara pengar och fått det bättre ekonomiskt när det inte gått att resa, äta på restaurang och konsumera som vanligt. Dessutom har värnskatten slopats och rut-avdragen ökat. För att inte tala om börsen som rusat nästan 20 procent sedan årsskiftet.

Ferraris och Porschar

Lite osmakligt uttryckt skulle man kunna säga att svenska höginkomsttagare dragit vinstlotten under pandemin. Det har även sportbilstillverkare som Ferrari och Porsche märkt av. Försäljningen av de exklusiva bilarna har blomstrat, och de som köper en Ferrari äger i genomsnitt redan fem bilar.
Nyligen rapporterade Expressen om hur den superrika eliten möts på Djursholms Country Club i Stockholm. Ett medlemskap kostar 250 000 kronor och därefter tillkommer en årsavgift på 50 000 kronor, men då får man nätverka med rika och mäktiga personer i flotta lokaler.
Så vidgas och fördjupas klyftorna i samhället.

Arbetslösheten växer och långtidsarbetslösheten biter sig fast

Medan priserna på dyra villor ökar mer än någonsin, lever mer än vart tionde barn och pensionär med låg ekonomisk standard. Arbetslösheten växer och långtidsarbetslösheten biter sig fast. Centerpartiets beslut att privatisera Arbetsförmedlingen visade sig vara precis så uselt som experter varnat för, särskilt när det skedde mitt i en brinnande lågkonjunktur.

S måste dra i nödbromsen

Att tala om faran med stora inkomstklyftor är inte längre vänsterretorik. Internationella institutioner som IMF och OECD varnar för att ökad ojämlikhet leder till sämre tillväxt. Men i den svenska debatten är det närmast tabu att nämna höjda skatter. I helgen gick LO ut med att de vill se slopade jobbskatteavdrag och ökade skatter, bland annat en "rättviseskatt" på inkomster över en miljon kronor om året. Det fick Moderaterna och högerdebattörer att – förutsägbart – flyga i taket.
Men även de rikaste borde ha ett intresse av att deras barn inte blir rånade på vägen till fotbollsträningen, eller av att det finns utbildad arbetskraft i svenska industrier och företag. Magdalena Andersson gör rätt i att ställa sig positiv till LO:s förslag. En socialdemokrat måste dra i nödbromsen när samhället slits isär, annars kan finansministern lika gärna kasta in handduken.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Rika föräldrar är din bästa investering

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsförmedlingen

Tillväxt

OECD

Pool

Ferrari

Aston Martin

Magdalena Andersson